Da li su vježbanje i biljna dijeta dobra kombinacija? Sara Zayed kaže da jesu

Savjeti profesionalne fitness trenerice

Biljna ishrana je trend koji je svakim danom sve popularniji, međutim, mnogi se pitaju kako kombinovati ovaj režim ishrane s intenzivnim treninzima. Sara Zayed se potpuno okrenula biljnoj prehrani, a priznaje kako joj je trebalo dosta vremena da shvati koji je najbolji način da uskladi trening, razine energije, unos dovoljne količine protena i biljnu ishranu.

Ona je uspjela prebroditi izazove koje biljna dijeta nosi sa sobom, a pronašla je i način da najbolje iskoristi svaki trening. 

Kružni trening

Kružni trening izvodi se u intervalima s kratkim pauzama. Fokusira se na različite skupine mišića, stoga je važno usredotočiti se na nivoe energije, ali i na hranu koja će pomoći vašim mišićima da se brže oporave. Za ovu vrstu treninga Sara predlaže da jedete ugljikohidrate. Ugljikohidrati iz biljnih izvora trebaju biti bogati hranjivim tvarima i zasititi vas. Namirnice također trebaju biti bogate vlaknima, što će vam pomoći da usporite probavni proces, a da istovremeno održavate visok nivo energije.

Plan ishrane prije treninga:

Cjelovite žitarice, zobena kaša

Svježe povrće

Krompir

Suho voće bez dodatnog šećera

Hrana za jelo nakon treninga

Velika salata na bazi lisnatog zelenila

Smoothie od zelenog povrća, voća i sjemenki

Integralna zobena kaša s orasima i voćem

Kardio

Ako je vaš kardio trening duži od sat vremena, važno je da unesete dovoljno ugljikohidrata kako biste zaustavili ozljede mišića. Pokušavajte izbjeći masti i proteine, jer im nedostaje dovoljno ugljikohidrata koji se brzo sagorijevaju.

Hrana za jelo tokom trčanja:

Hurme

Suho voće

Hrana za jelo nakon trčanja:

Salata od lisnatog povrća, graha i orašastih plodova

Smeđa riža u kombinaciji s vašim omiljenim povrćem

Smoothie od zelenog povrća i voća po vašem izboru

Dizanje utega

Iako je dizanje tegova postalo popularno tokom posljednjih nekoliko godina, posebno među ženama, postoje mnoge dezinformacije o prehrani na biljnoj bazi i ovoj vrsti treninga. Prije svega ovo se odnosi na unesenu količinu proteina. Srećom, čak i iz biljnih namirnica možete dobiti dovoljne količine proteina, kao iz mesnih proizvoda. Kombinacija mahunarki, orašastih plodova i sjemenki je posebno bogat izbor proteina, te vam može povećati snagu i rast mišića.

Hrana nakon dizanja tegova:

Tofu

Humus i sirovo povrće

Smoothie od lisnatog povrća

HIIT trening

HIIT trening je njen osobni favorit. Glavni fokus HIIT treninga je vježbanje visokog intenziteta. Za ovaj oblik treninga ključno je da izgradite kardiovaskularnu izdržljivost, a prehrambene preporuke su slične onima za trening snage i trčanje.

Hrana za jelo prije HIIT sesije:

Lisnato povrće

Integralna zobena kaša s povrćem

Slatki krompir

Svježe voće

Nakon HIIT treninga trebate povećati energiju i ubrzati oporavak, a to najbolje možete postići konzumiranjem hrane bogate ugljikohidratima, antioksidansima i protuupalnim svojstvima.

Hrana za jelo nakon HIIT sesije:

Smoothie s lisnatim povrćem i sjemenkama

Cjelovite žitarice s umakom od paradajza i povrćem

Hurme

Joga i pilates

U usporedbi s ostalim vrstama treninga, joga i pilates su relativno slabiji. Ipak, ishrana je važna i za ovu vrstu vježbi.

Hrana za jelo prije joge i pilatesa:

Salata s lisnatim povrćem i bobicama

Tost s bananom

Sirovo povrće

Podijeli članak