Četiri najbolje stvari za oporavak mišića

Oporavak i rast idu skupa

Oporavak predstavlja jedan od najvažnijih faktora koji utiču na rast i jačanje mišića, iako se isti često potcjenjuje i ne shvata ozbiljno koliko bi to zaista trebalo.

Više je načina uticanja na poboljšanje i ubrzanje oporavka, a u tom pogledu se naročito mogu izdvojiti četiri najvažnija.

Dani odmora

Mnogi vježbači smatraju da sve duže od jednog dana odmora djeluje katastrofalno na njihovu tjelesnu formu, pa zbog takvog stava često bivaju pretrenirani i dolaze na prag samog procesa katabolizma mišića. Prava istina je da nakon napornih par mjeseci vježbanja, nekoliko dana odmora ne samo da neće unazaditi cijeli proces, već će djelovati vrlo pozitivno. Mišići će se oporaviti i cijeli organizam skupiti dovoljno snage i energije za obaranje rekorda odmah nakon povratka treninzima.

San

Rezervisanje 7-8, pa čak i 9 sati isključivo za san, praksa je najsnažnijih i najuspješnijih sportista koji vrlo dobro znaju koliko njihovom organizmu treba odmora nakon žestokih treninga. Svaki skraćeni sat sna znači to da će predstojeći trening biti slabiji i napredak u snazi i mišićnoj masi osjetno slabiji.

Obilna ishrana bogata proteinima

Obilna ishrana nakon jakih treninga, ključni je faktor oporavka mišića i cijelog organizma. Nakon treninga je posebno važno unijeti dovoljnu količinu proteina, ali isto tako ne treba zaboraviti ni na ugljikohidrate koji također imaju veliki uticaj na ubrzanje oporavka i ostvarenje daljeg napretka.

Istezanja i masaže

Profesionalni sportisti svake sedmice imaju ugovorene termine masaža, odlaske u saune i slične vidove relaksacije i pripreme umornih mišića i ostalih tkiva za nove napore. Čak i osobe koje nemaju sredstava niti želje za profesionalnim oblicima relaksacije i ubrzanja oporavka, imaju na raspolaganju praksu istezanja nakon treninga i rada sa rolajućom pjenom, što bi svakako trebala biti redovna praksa. Na taj način se poboljšava cirkulacija krvi, a sa većim prilivom kisika i hranjivih materija, brže se popravljaju oštećena mišićna vlakna.

Podijeli članak