Sitne izmjene u ishrani pomogle su mu da izgubi 45 kilograma

50-godišnji Diksesh Patel kaže kako se osjeća kao drugi čovjek

Diksesh Patel nije baš imao djetinjstvo iz snova. Naime, on je odrastao u lošem kvartu u Londonu, gdje je često bio predmet zlostavljanja i maltretiranja. Njegov obrambeni mehanizam u ovoj situaciji bilo je prejedanje.

Na početku, Patel je jeo kako bi izgradio mišiće, misleći da će njegovi mišići biti veći što više hrane bude konzumirao. Ovaj obrazac se nastavio i u odrasloj dobi, sve dok njegova težina nije dosegla nevjerovatnih 117 kilograma. Doktori su ga počeli upozoravati na pojavu dijabetesa, a osim toga, u njegovoj porodici su godinama postojali slučajevi srčanih oboljenja.

Kada je 2018. godine Patel otišao na porodični odmor i uživao u previše piva i ukusne hrane, shvatio je da je opasnost od dijabetesa bila još veća. Osjećao je strah za svoje zdravlje, te je u tom trenutku odlučio da je vrijeme za promjenu.

Da bi se vratio u formu, Patel je počeo s jednostavnim promjenama. Prije svega, trudio se hodati više i osiguravati 10 000 koraka dnevno. Na početku je počeo i smanjivali obroke, te su ove promjene imale skroman, ali siguran, utjecaj na njegovo zdravlje. Ipak, on je želio više, stoga je tražio pomoć profesionalaca.

Patel je počeo pratiti planove ishrane i treninga profesionalaca, te je vježbao tri puta sedmično. 50-godišnjak kaže da je u prvih šest mjeseci naglo smršao i primijetio je ogromnu transformaciju. 

Ipak, na putu su bile prepreke, te nisu svi u njegovom okruženju podupirali ostvarenje njegovih ciljeva. On se potrudio da ostane usredotočen i predan, što mu je pomoglo da krene dalje. Nakon mjeseci rada i napornih treninga, Patel je i zvanično dostigao svoju željenu težinu od 70 kilograma.

"Osjećam se kao novi čovjek, "kaže on. "Osjećam se 10 godina mlađe, i ne dopuštam sebi da imam izgovore."

Osim gubitka težine, Patel osjeća i druge vrste napretka u svom zdravlju. Više ne strahuje od dijabetesa i osjeća se energičnije nego ikad.

Podijeli članak