6 namirnica koje biste trebali jesti svaki dan

Namirnice koje trebate uključiti u svakodnevnu ishranu

Vjerovatno već znate koja hrana se smatra "zdravom", a koja ne. Ipak, možda nikada niste istražili tačno koje namirnice trebate konzumirati svaki dan kako biste osigurali dobro zdravlje i unos dovoljno hranjivih sastojaka.

Body.ba vam donosi 6 namirnica koje možete jesti svaki dan, a i alternativne opcije ako vam ovi izbori dosade.

Špinat

Poznati graditelj mišića bogat je izvor omega-3 masnih kiselina i folata koji pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i osteoporoze. Folati u špinatu također povećavaju protok krvi, pomažući vam u zaštiti od srčanih problema povezanih sa starenjem. Ako vam špinat dosadi, možete odabrati kelj ili običnu salatu, jer ove namirnice imaju slična hranjiva svojstva.

Jogurt

Fermentacija jogurta stvara stotine miliona probiotskih organizama koji služe da pojačaju korisne bakterije u tijelu. To pomaže u jačanju vašeg imunološkog sistema i pruža zaštitu od raka. Međutim, nisu svi jogurti probiotički, pa je važno da obratite pažnju na etiketu na proizvodu. Ako vam dosadi piti obični jogurt svaki dan, možete ga zamijeniti kefirom ili sojinim jogurtom.

Paradajz

Crveni paradajz je najbolji jer je prepun antioksidansa likopena. Istraživanja pokazuju da dijeta bogata likopenom može smanjiti rizik od karcinoma mokraćnog mjehura, pluća, prostate, kože i želuca, kao i smanjiti rizik od koronarnih arterija. Težite ka unosu od 22 miligrama likopena dnevno, što je oko osam crvenih paradajza ili čaša soka od paradajza. Zamjena za paradajz može biti i crvena lubenica, grejpfrut ili papaja.
 

Mrkva

Većina crvenog, žutog ili narandžastog povrća i voća bogata je karotenoidima - jedinjenjima rastvorljivim u mastima, koja su povezana sa smanjenjem rizika od raka i upalnih stanja poput astme i reumatskog artritisa. Zamjena za mrkvu može biti i slatki krompir, bundeva, tikvice, žuta paprika i mango.

Borovnice

Borovnice su bogate antioksidansima koji pomažu u sprječavanju raka i dijabetesa. Istraživanja pokazuju da borovnice, koje su bogate vlaknima i vitaminima A i C, također jačaju i kardiovaskularno zdravlje. Cilj je jesti 1 šoljicu svježih borovnica dnevno. Zamjena za borovnice mogu biti i acai bobice, grožđe, suhe šljive, grožđice i jagode.

Crni grah

Sve vrste graha su dobre za vaše srce, ali nijedan nema zdravstvene koristi za vaš mozak kao crni grah. Crni grah je pun antocijana - antioksidativnih spojeva za koja je dokazano da poboljšavaju rad mozga. Također, grah ima malo kalorija i zasićenih masti. Kao zamjenu za grah možete upotrijebiti leću ili grašak.

Podijeli članak