10 stvari koje se događaju vašem tijelu dok hodate

Počnite se kretati

Redovno hodanje ima nevjerovatne koristi za vaše zdravlje i dobrobit, a najbolje je što ove prednosti možemo osjetiti svakodnevno. Redovno brzo hodanje može vam pomoći  da održavate zdravu težinu, spriječite ili upravljate različitim stanjima, uključujući bolesti srca i visok krvni pritisak, te da ojačate kosti i mišiće, poboljšate raspoloženje, ravnotežu i koordinaciju.

Postoji nekoliko načina da dodate više hodanja vašem danu. Pokušajte se kretati stepenicama umjesto liftom, hodajte dok razgovarate telefonom, idite u brze šetnje tokom pauze na poslu i slično. Body. ba vam donosi koristi svakodnevnog hodanja za poboljšavanje cirkulacije, raspoloženja, smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti i dužeg života.

Sagorijevanje masti

Višak tjelesne masti je vrlo opasan za vaše zdravlje. Hodanje vam zapravo može pomoći da sagorite više masti, ojačate metabolizam i poboljšate rad srca.

Jačanje metabolizma

Hodanjem se povećava vaša potražnja za energijom, što rezultira ubrzavanjem metabolizma. Brzo hodanje uzbrdo ili sporo hodanje u trajanju od jednog sata, najbolji je način da poboljšate metabolizam.

Jača noge

Hodanje gradi snagu i izdržljivost, što dovodi do jačih nogu. Za vrhunske vježbe nogu isprobajte brzo penjanje uz stepenice, hodanje po zahtjevnim terenima ili pješačka brda.

Pomaže u probavi

Šetnja nakon večere pomaže i olakšava probavljanje hrane. Prema nekim istraživanjima, hodanje ubrzava kretanje hrane u želudac, a druga istraživanja pokazuju da hodanje smanjuje šećer u krvi nakon obroka, što smanjuje kardiovaskularni rizik i potencijalni dijabetes.

Oslobodite se napetosti

Hodanje zagrijava vaše mišiće i isteže ih kroz kretanje. Prema istraživanjima, hodanje je najbolja vježba za istezanje mišića.

Vitamin D

Prošetajte u prirodi i upijte sav vitamin D koji možete. Prema istraživanjima, naše tijelo stvara najveći dio vitamina D izravnom sunčevom svjetlošću na našoj koži, a vitamin D je neophodan za zdrave kosti i zube.

Mentalno zdravlje

Hodanje ima nevjerovatne prednosti u smanjenju stresa i anksioznosti. Dokazano je da šetnja može usmjeriti vaš mozak na smirenije stanje uma. Istraživanje je pokazalo da trčanje zaista može opustiti vaša čula.

Kvalitetniji san

Šetnja prije spavanja može vam pomoći da se rjeđe budite tokom noći. Prema različitim istraživanjima, vježbanje pojačava učinak prirodnog hormona spavanja - melatonina.

Jačanje zdravlja srca

Hodanje je jedan od najlakših načina za jačanje srca. To je oblik aerobne vježbe, koji povećava vaše otkucaje srca i cirkulaciju krvi u tijelu, te donosi više kisika i hranjivih sastojaka u organe.

Bolje raspoloženje

Šetanje pojačava endorfine, što vas čini bolje raspoloženim. Prema nedavnom istraživanju, zaposlenici koji su pješačili 30 minuta poslije ručka osjećali su se opuštenije od onih koji su samo sjedili.

Podijeli članak