7 Prednosti Matcha zelenog čaja

Popularni i čudotvorni napitak

Iako moderno poimanje Matche ignoriše bogatu kulturu i tradiciju koje obično prate pripremu Matcha čaja, u posljednje vrijeme ovaj napitak stekao je veliku popularnost.

Šta je Matcha?

Matcha je poseban tip zelenog čaja koji se uzgaja i proizvodi uglavnom u Japanu. Listovi zelenog čaja zadnjih sedmica svoga rasta bivaju osunčani, povećavajući sadržaj hlorofila i stvaraju prekrasnu zelenu boju. Nakon ovog procesa lišće se pažljivo sitni kako bi se dobio fini prah.

Prah se zatim može koristiti za pripremu zelenog čaja bogatog antioksidansima, ali može se koristiti i kao dodatak smoothieju. Za razliku od drugih vrsta čajeva kod Matche se konzumira cijeli list, što Matchu čini moćnijim od ostalih sorti čaja. Zapravo je potrebno samo 1/2 kašičice ovog praha da bi se skuhala tradicionalna šoljica Matcha zelenog čaja.

Historija Matcha čaja

Tokom dinastije Tang u Kini, zeleni čaj u prahu je sušen u ciglama radi jednostavnije upotrebe. Na taj način bi se mogao odlomiti mali komad osušene cigle od čaja i to umiješati u vruću vodu, tada bi se dobivao potpun okus Matcha zelenog čaja.

U 1100-ima, japanski redovnik donio je tu ideju čaja u prahu u Japan, a to se na kraju razvilo u tradicionalnu ceremoniju -chanoyu. Iako je tradicija pijenja zelenog čaja u prahu izgubila popularnost u Kini posljednjih godina, u Japanu je ta tradicija postajala sve snažnija. U početku su samo kraljevski i samurajski ratnici dobivali Matcha čaj, jer je bio jako skup za proizvodnju, međutim, to je danas popularno piće u cijelom Japanu.

Za Matchau se biraju najbolji grmovi čaja, zatim se hlade od sunčeve toplote 3 sedmice prije žetve. Nakon tog procesa se biraju najbolji listovi koji se ručno melju, čime se dobije fini svijetlozeleni prah.

Energija i smirenost


Matcha čaj je jedinstven jer proces osunčavanja i berbe povećava sadržaj aminokiselina koje pomažu uravnotežiti kofein. Iako Matcha može sadržavati istu količinu kofeina kao i drugi čajevi, ove aminokiseline stvaraju smirenost bez popratne pospanosti.

Antioksidansi

Još jedna korist Matcha čaja jeste visoka koncentracija antioksidanata. Ova vrsta zelenog čaja sadrži 60 puta više antioksidanata od špinata i 7 puta više antioksidanata od visokokvalitetne tamne čokolade. Postoje dokazi da Matcha ima snažan učinak u borbi protiv nekih vrsta karcinoma. 

Gubitak kilaže

Matcha čaj povećava brzinu sagorijevanja skladištenih masti, ali i smanjuje stvaranje novih masnih stanica. Istraživanja su pokazala da Matcha svakodnevno povećava tjelesnu stopu sagorijevanja kalorija i nudi dodatne koristi u sagorijevanje masti tokom vježbanja.

Zdravo srce

Studije iz 2011. godine su pokazale da zeleni čaj ima velik utjecaj na smanjenje holesterola u krvi. Također, dokazano je da redovno konzumiranje Matcha zelenog čaja smanjuje krvni pritisak, ali i rizik od moždanog udara.

Snaga uma

Poznato je da zeleni čaj pomaže u stimulaciji alfa moždanih valova. Ti valovi su poznati po svojoj sposobnosti da povećaju koncentraciju i fokus.

Izvor hlorofila

Proces sunčanja Matcha zelenog čaja stvara povećanu količinu hlorofila, što je pokazalo da može pomoći tijelu pri uklanjanju teških metala iz organizma kao i drugih štetnih nakupina.

Zdravlje kože

Isti antioksidansi koji Matcha zeleni čaj čine zaštitnim mogu pomoći i pri zaštiti kože kod smanjenja upala i slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje kože.

Podijeli članak