Pet načina kako izbjeći monotoniju i treninge održati interesantnima

Razbijanje monotonije

Redovno vježbanje kroz duži vremenski period, neminovno vodi do osjećaja monotonije ukoliko se ne naprave određene promjene.

Održati treninge svježim i interesantnim, moguće je na više načina, a kao najdjelotvornije se pokazalo ovih pet jednostavnih promjena.

Promjena cijelog trening programa

Prva i najveća promjena koja se može napraviti na treninzima jeste potpuna promjena trening programa i rasporeda vježbanja grupa mišića. To se svakako preporučuje nakon određenog vremenskog perioda i to s ciljem nastavka progresa koji obično biva usporen nakon što se mišići naviknu na takav tip izazova.

Zamjena vježbi koje se izvode na treninzima

Jednostavna promjena koja služi ne samo za osvježenje treninga, već i za blagu promjenu načina pogađanja mišićnih vlakana, uvijek se može napraviti jednostavnom zamjenom vježbi koje se izvode na treninzima. Na primjer, vježbanje na lat mašini se može zamijeniti otežanim podizanjem na vratilu, čučanj hack čučnjem i slično.

Korištenje druge varijacije iste vježbe

Promjena varijacije vježbe predstavlja malu, ali često značajnu promjenu unutar treninga. Tipični primjer bi bila zamjena klasičnog bench potiska, potiskom na spravi, mijenjanje šipke bučicama pri izvođenju pojedinih vježbi i slično. Sve to djeluje osvježavajuće na trening sa psihološkog aspekta, a male promjene u samom izvođenju vježbe, uvijek djeluju dobro i na same mišiće koji se vremenom previše naviknu na jedan tip pokreta.

Korištenje supersetova, drop setova, gigantskih serija

Korištenje naprednih načina izvođenja vježbi je inače jedno od najjačih oružja profesionalaca koji na taj način izvlače maksimum iz svojih mišića na treninzima. Supersetovi predstavljaju izvođenje dvije vježbe automatski jedne za drugom, drop setovi predstavljaju manipulisanje sa opterećenjem tako da se uporedo za umorom mišića smanjuje i radna težina sve do zastrašujuće pumpe mišića. Gigantske serije uključuju izvođenje 3 ili 4 vježbe jedne za drugim bez pauze sve dok se ne odradi posljednje ponavljanje završne vježbe.

Probavanje potpuno drugačijih načina vježbanja

Fizička aktivnost nikada nije predstavljala jednoličan pojam, tako da bilo koja kardio vježba može biti zamijenjena igranjem fudbala, košarke, planinarenjem i slično. Traganje za vrhunskom tjelesnom formom kroz vježbanje u teretani, nekada je bolje zamijeniti treninzima boksa ili neke druge borilačke vještine. Važno je živjeti fizički aktivnim stilom života, a sam način vježbanja je manje važan sve dok je aktivnost redovna.

Podijeli članak