6 najboljih namirnica za rast kose

Sjajna i zdrava kosa uz pomoć ishrane

Vitamini i nutrijenti koje unosimo u sebe tokom dana kruže kroz naše tijelo i utječu na različite funkcije organizma, uključujući i rast kose. Iako se za rast kose često preporučuju različiti šamponi, regeneratori i serumi, važno je obratiti pažnju i na ishranu.

Stoga, ako želite promovisati rast zdrave i jake kose, vjerovatno biste trebali uključiti sljedeće namirnice u vašu dijetu.

Lisnato zelenilo

Vjerovatno ste već dosta puta čuli koliko je korisno jesti zelje, a ako želite zdravu kosu, onda biste definitivno trebali poslušati ovaj savjet. Lisnato povrće poput špinata i kelja bogato je zdravom količinom željeza.

Željezo je neophodno za zdrave ćelije kose. Brojna istraživanja povezuju gubitak kose s nedostatkom željeza. Razlog za ovo je to što je manjak željeza pokazatelj da se kisik i hranjive tvari ne kreću do korijena kose. Ovo može spriječiti rast kose ili učiniti da dlake koje rastu budu vrlo tanke i lako lomljive.

Citrusno voće

Narandže, limun, limeta i grejpfrut su primjeri agruma koji su bogati vitaminom C. Ovaj vitamin je ključan za dobro zdravlje, ali i za rast zdrave i sjajne kose. Vitamin C je topljiv u vodi, što ga čini odličnim za apsorpciju željeza i drugih važnih hranjivih sastojaka.

Slatki krompir

Vitamin A je ključan za rast kose, a upravo slatki krompir je odličan izvor. Jedan slatki krompir može vam pružiti do četiri puta više vitamina A od preporučenog dnevnog unosa. Slatki krompir je bogat i beta karotenom, koji ne samo da učinkovito potiče rast kose, već čini i vašu kožu blistavom i zdravom.

Jaja

Proteini su ključni sastojak u osiguravanju zdravog rasta kose. Poznato je da su jaja odličan izvor proteina, te u jednom jajetu ima 6-7 grama proteina koji pomažu vašoj kosi da raste. Jaja također sadrže i omega - 3 masne kiseline, ali i vitamin H, poznatiji kao biotin. Biotin se nalazi u žumanjku te je makronutrijent zaslužan za sprječavanje pucanja vrhova kose.

Avokado

Avokado je izvrstan za hidrataciju suhe kose. Ova zdrava namirnica sadrži vitamine A, D, E i B1, a također je bogata proteinima, aminokiselinama, magnezijem, folnom kiselinom, bakrom i željezom. Poznato je da vitamin E pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi, koja je potrebna folikulama za promovisanje zdravog rasta kose.

Orašasti plodovi

Nažalost, naše tijelo ne može proizvesti zdrave masti potrebne za rast kose, stoga moramo pronaći vanjske izvore i implementirati ih u svoju ishranu. Srećom, orašasti plodovi i sjemenke poput badema, indijskog oraha, pistacija i slično, puni su zdravih masti i lako ih je uključiti u ishranu.

Podijeli članak