Kako smršati: 7 namirnica koje pružaju duži osjećaj sitosti

Namirnice za suzbijanje gladi

Stalna želja za hranom vjerovatno je najveći krivac za neželjene kilograme. Ako osjećate glad čak i nakon što ste tek jeli, još više hrane definitivno nije rješenje, osobito ako često imate ovaj problem.

Kako biste osigurali da vaš kalorijski unos ostane u zdravom rasponu, važno je da obratite pažnju na vašu ishranu. U nastavku pogledajte sedam namirnica koje će vam pomoći da se duže osjećate sito, te da suzbijete veliki apetit i izbjegnete neželjene kilograme.

Jedite masnu hranu

Iako vam unos još više masti možda djeluje čudno ako je vaš cilj da smršavite, unos nezasićenih ili "dobrih" masti može vam pomoći da se duže osjećate sito. Nezasićene masti pomažu organizmu da pravilno funkcioniše i apsorbira određene vitamine. Masti koje se nalaze u avokadu i maslinovom ulju mogu vam pomoći da obuzdate vašu glad.

Uključite ugljikohidrate u ishranu

Ugljikohidrati su praktično zabranjeni u mnogim dijetama za mršavljenje, međutim, baš kao što postoje dobre i loše masti, postoje i dobri i loši ugljikohidrati. Odaberite složene ugljikohidrate koji se nalaze u voću, povrću i cjelovitim žitaricama. Ove namirnice se duže probavljaju, što vam pomaže u osjećaju sitosti. Cjelovite žitarice koje možete uključiti u ishranu su i Lino Nutri Balance. Bazu ovog ukusnog i zdravog obroka čini zob koja vam garantuje izdržljivost i vitalnost za ostatak dana. Lino Nutri Balance dolazi u dvije varijante, i to Nutri Balance s chia sjemenkama i Lino Nutri Balance Oats. Obrok je gotov za tren oka, te je odmah spreman za konzumaciju.

Žvakaće gume

Iako tehnički ne konzumirate žvakaću gumu, od nje se zaista možete osjećati punije. Istraživanje je pokazalo da žvakanjem žvakaće gume ujutro možete potrošiti 67 manje kalorija za vrijeme ručka. Postoje dokazi da žvakaća guma može pomoći kod osjećaja sitosti i smanjenja apetita. Pobrinite se da odaberete žvakaće gume bez šećera koji, ne samo da šteti zdravlju vaših desni, već može i povećati vaš apetit.

Grickajte bademe

Ove prirodne poslastice sadrže vlakna i nezasićene masnoće koje se kombinuju kako bi vam dale osjećaj sitosti. Nedavno istraživanje pokazuje da možete smanjiti struk za 14% ako pojedete šaku badema dnevno tokom samo pola godine. Međutim, bademi su visokokalorični, pa se pobrinite da ih konzumirate umjereno.

Pojedite grejpfrut

Istraživanja su pokazala da su ljudi koji su jeli pola grejpa za doručak, ručak i večeru, izgubili gotovo četiri kilograma u samo tri mjeseca. To je zato što ovo ukusno voće smanjuje inzulin i reguliše metabolizam, suzbijajući tako apetit. Nažalost, ovo se ne odnosi na sokove od agruma koji su obično bogati šećerom. Ako ipak želite sok od grejpfruta, pobrinite se da ga iscijedite sami i nemojte dodavati nikakve zaslađivače.

Grickajte borovnice

Borovnice utječu na gene zadužene za sagorijevanje i skladištenje masti. Ovo bobičasto voće ne samo da vam može pomoći da duže vremena ne osjetite glad, već vam pomaže i da se riješite dodatnih masnih kiselina u trbuhu. Ako ne možete naći svježe borovnice, odaberite smrznute.

Jaja

Već je poznato da su jaja bogata proteinima. Neka istraživanja pokazuju i to da su žene koje su doručkovale jaja svako jutro, brže smršavile od vršnjakinja koje ujutro ne jedu jaja ili ne unose namirnice s istim kalorijskim vrijednostima. Razlog za ovo je taj što jaja daju više energije i duži osjećaj sitosti.

Podijeli članak