Top 10 namirnica koje sadrže najviše vode

Hrana koja pomaže u procesu mršanja

Već je dobro poznato koliko je hidratacija važna za organizam i održavanje dobrog zdravlja. Iako se preporuke o dnevnom unosu vode razlikuju, te zavise od vaše visine, težine, dobi, spola, te temperature u vašem okruženju, uključivanjem ovih namirnica u ishranu možete olakšati proces hidratacije.

Ako se osjećate naduto i teško nakon jela, te želite ubrzati i olakšati proces mršavljenja, vjerovatno biste trebali uključiti sljedeće namirnice u ishranu. U nastavku pogledajte top 10 hidratizirajućih namirnica i njihove zdravstvene koristi.

Krastavac - 97% vode

Krastavci sadrže lignane koji dokazano smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i od nekoliko vrsta karcinoma, uključujući rak dojke, maternice, jajnika i prostate. Ovo osvježavajuće voće sadrži i nutrijente poput vitamina K, kalija i magnezija, te ima veoma skromnu kalorijsku vrijednost. Uključivanje ove namirnice u ishranu može vam pomoći u gubitku suvišnih kilograma.

Celer

S obzirom na to da celer sadrži kalijum i niže nivoe natrijuma, ovo povrće je poznato i kao sjajan diuretik. Umjesto da uzimate tablete za mršavljenje, uključite celer u vašu ishranu. Ova namirnica pomaže u regulaciji tekućina u vašem tijelu, te povećava brzinu kojom vaše tijelo stvara urin. Celer može biti odličan dodatak ishrani ako pokušavate smršaviti.

Tikvice - 95% vode

Tikvice su niskokalorično povrće bogato hranjivim sastojcima i visokim sadržajem vode. Tikvice osim što nadoknađuju tjelesne tečnosti, imaju i druge prednosti poput sadržaja vitamina A, C, folata i kalijuma.

Paradajz - 94% vode

Paradajz može spriječiti razvoj mnogih hroničnih bolesti. Pruža brojne zdravstvene koristi zbog sadržaja korisnih fitohemikalija poput likopena. Likopen se povezuje s brojnim koristima za ljudsko zdravlje, te može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomoći u prevenciji razvoja karcinoma prostate. Paradajz je također bogat vitaminom C, K, kalijem i folnom kiselinom.

Lubenica - 92% vode

Osim što je ukusna i zdrava, lubenica je također bogata i tekućinom, te pomaže u održavanju optimalne razine hidratacije organizma. Lubenice su također bogate kalijumom, te mogu pomoći u kontroli krvnog pritiska, regulisanju otkucaja srca i eventualnom sprječavanju moždanog udara.

Jagode - 92% vode

Jagode su odličan izvor vitamina C. S obzirom na to da ljudi nemaju sposobnost da prirodno proizvode vitamin C, morate se pobrinuti da unosite dovoljne dnevne količine. Adekvatan unos vitamina C je ključan za jak i zdrav imunološki sistem. Jagode su također bogate važnim antioksidansima, te su odličan izvor mangana i kalija.

Dinja 92% vode

Dinje su bogate mineralima, vitaminom A, kalijumom i vlaknima. Sadržaj ovih hranjivih sastojaka poboljšava izdržljivost, funkciju bubrega i slezene, te snižava krvni pritisak. Zbog svog sadržaja vitamina A, dinja može biti korisna i u zaštiti zdravlja očiju i jačanju imunološkog sistema.

Grejpfrut - 91% vode

Grejpfrut ne samo da sadrži velike količine vitamina C, već je bogat i kalijem, vitaminom A i vlaknima. Grejp sadrži i pektin koji je rastvorljivo vlakno za koje je dokazano da snižava holesterol i usporava nakupljanje plaka u arterijama.

Breskve - 89% vode

Breskve su odličan izvor tekućine, ali i mnogih nutrijenata. Voda čini čak 89% breskve, te je ovo ljetno voće i odličan izvor vlakana, vitamina A, B i C, te kalijuma. Breskve su odlične i za održavanje niske razine holesterola i šećera u krvi.

Jogurt - 88% vode

Jogurt ima snažna ljekovita svojstva, uključujući i sposobnost da stimulira imunološki sistem i ubija loše bakterije u ljudskim crijevima. Istraživanja pokazuju da se konzumiranje jogurta povezuje i s boljim zdravljem ključnih komponenti imunološkog sistema u tijelu. U jogurt možete dodati i vaše omiljeno bobičasto voće ili cjelovite žitarice.

Podijeli članak