Kako zaista smršati?

Kako se odreći masti? Kako izgubiti što više kilograma u što manjem vremenskom roku? Pet malihobroka umjesto tri velika?

Kako zaista smršati?

Supa je najbolji način za skidanje kilograma. Mnogobrojni eksperimenti su pokazali da umanjuje glad, uz supu kao predjelo i glavni obrok, pojedete manje hrane i unesete manje kalorija.

Drugi eksperiment je pokazao da je obrok s jednim tanjirom hrane uz čašu vode manje zasitan od istih sastojaka izmješanih u supu. To je iz razloga što se supa duže zadržava u želdcu. Ako u to sve dodamo mesa ili ribe, to će uticati na naše zasićenje još duže.

Savjet: Jedite supu koja u sebi sadrži puno mesa i povrća dok ne osjetite da ste siti.

Doručak ne mora biti

Ako se produbite siti i osjećate da ne možete jesti, preskočite doručak. Međutim, ako često preskačete doručak, onda obratite pažnju na namjernice koje vaš organizam čine što sitim u toku jednog dana.

Savjet: Bez doručka u nastavku dana bilo bi najbolje pojesti kajganu. Ona ima dosta proteina u sebi i samim tim se osjećamo duže vremena sitim. Pored toga možemo unijeti i bobičasto voće, chia sjemenke, zobenu kašu, orašaste proizvode…

Ako jedete konstantno u jednom danu, nivo inzulina u tijelu se povećava. I to dovodi do stvaranja masnih naslaga na tijelu. A to nam nije cilj. Cilj nam je da pravimo česte pauze između obroka, jer tako rasterećujemo organizam. Što znači da pravljenjem pauza između obroka sprječavamo skupljanje masnih naslaga. Tako da svako ko se brine o svom izgledu treba jesti dva do tri puta u toku dana.

Savjet: Ako hoćete na svom tijelu da uvidite rezultate, pauza između obroka treba da bude tri do četiri sata.

Mjerenje težine

Vaga nije dobar predmet za mjerenje vaše tjelesne težine. Razlog tome je što kile ne mogu otići preko noći. Mnogi u početku treniranja i pravilne ishrane očekuju da će već nakon par dana krenuti da gube velike količine kila. To nije moguće. Zbog toga je vaga loš premet za mjerenje vaše kilaže. Ona vas demotivira i samim tim gubite i volju i želju za treniranjem.

Umjesto toga možete da izmjerite veličinu struka. Žene koje imaju obim struka veći od 80 centimetara i muškarci koji imaju obim struka veći od 94 centimetra imaju veći rizik od dijabetesa tipa II ili kardiovaskularnih bolesti.

Savjet: Najbolji pokazatelj za gubitak viška kila jeste odjeća. Kad vidite da ta odjeća spada sa vas znate da radite dobru stvar.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak