Namirnice koje će očistiti vaše bubrege

Superhrana za zdravlje bubrega

Održavanje optimalnog zdravlja bubrega je od vitalnog značaja za izbacivanje opasnih toksina iz tijela. Najlakši način za održavanje zdravih bubrega je konzumiranje određenih namirnica koje će očistiti vaš sistem.

Svakodnevno bubrezi prerađuju krv i izbacuju otpadne proizvode. Ako se ne uklanjaju redovno, toksini se nakupljaju i mogu prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, poput bubrežnih kamenaca ili visokog krvnog pritiska. Detoksing bubrega je važan za optimalno zdravlje, a u nastavku pogledajte najbolje namirnice za zdravlje bubrega.

Pijte više vode

Do sad ste već čuli za važnost pravilne hidratacije za optimalno zdravlje. Jedan od razloga zašto se često naglašava važnost konzumiranja vode jeste taj što nas voda hidrira, te na taj način pročišćava urin. Voda pomaže bubrezima da pravilno funkcionišu, a kad pijete preporučene količine, vaše tijelo izbacuje sve toksine koji se nakupljaju u vašem sistemu.

Brusnice

Brusnice su bobičasto voće bogato hranjivim sastojcima. Poznate su po tome što se mogu boriti protiv brojnih infekcija mokraćnog sistema. Visoka antioksidacijska svojstva brusnica izbacuju mokraćnu kiselinu iz bubrega, što im pomaže da duže ostanu zdravi.

Limunov sok

Sok od limuna ključan je za smanjenje razvoja bubrežnih kamenaca. Čak i mala količina limunovog soka može biti korisna za pravilno funkcionisanje bubrega. Jednostavno dodajte četiri kašike limunovog soka u litar vode i pijte ovaj napitak tokom dana.

Lubenica

Lubenica je ljetno voće idealno za održavanje zdravog sistema. Ovo voće je prepuno zdravih vitamina koji također mogu djelovati kao diuretik za stvaranje više urina. Više urina znači da se iz vašeg tijela uklanja više otpadnih tvari koje se neće nakupljati unutar vaših vitalnih organa.

Đumbir

Đumbir je jedna od najboljih namirnica za čišćenje bubrega. Đumbir ima brojna antioksidativna svojstva, koja su ključna za optimalan rad bubrega. Dodavanje đumbira u čaj ili vodu koju pijete tokom dana, pomoći će vam da pročistite krv od toksina i smanjite opterećenje bubrega.

Peršun

Peršun ne samo da ispire toksine iz bubrega, već može liječiti i infekcije mokraćnih puteva i bubrežne kamence. Peršun je namirnica koju možete dodati brojnim jelima, a kako biste osjetili najveće prednosti, dodajte ga vodi ili čaju.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je uglavnom bogato antioksidansima. Bobice imaju jedinstvene osobine borbe protiv bolesti, te izbacuju mokraćnu kiselinu iz vaših bubrega. Bobice olakšavaju opterećenje bubrega, te poboljšavaju opće zdravlje probavnog sistema.

Jabuke

Jabuke su jedan od najjednostavnijih načina da održavate dobro zdravlje bubrega. One su bogate vlaknima i antioksidantima s protuupalnim spojevima koji su neophodni za optimalnu funkciju bubrega. 

Podijeli članak