Možda i najbolja kardio vježba: Brzom transformacijom pokazao koliko je preskakanje konopca efikasno

Do "pločica" za sedam dana

Preskakanje konopca je poznato kao jedna od najboljih kardio vježbi koje postoje, a fitness trener Brandon Epstein je svojim primjerom to i dokazao kroz brzu transformaciju tokom koje je pomenuta vježba odigrala ključnu ulogu.

Samo za jedan minut preskakanja konopca za osobu tešku 80 kilograma znači da će sagorjeti 12 kalorija, a već sa 10 minuta izvođenja ove istovremeno zabavne vježbe, sagorjet će se 120 kalorija. Na primjer, za isto vrijeme trčanjem je moguće sagorjeti tek nešto više od 90 kalorija, a činjenica da je preskakanje konopca moguće izvoditi i bez izlaska iz kuće, vrlo je veliki bonus.

Želeći svojim klijentima i kompletnoj javnosti pokazati da je ta vježba i u praksi djelotvorna, Epstein je prethodno opustivši se izgubio "pločice" i svoju tjelesnu masu podigao na 87 kilograma.

Osmislio je program jela i treninga, te provjerio šta može napraviti za samo sedam dana.

Smanjio je unos ugljikohidrata, te povećao unos proteina i masti. Na meniju su mu često bila jaja, riba, gljive, orašasti plodovi i mnogo zelenog povrća. S druge strane, svakoga dana je preskakao konopac u ukupnom trajanju od 30 minuta (1 minut skakanja, 15 sekundi predaha). Treninge je otežavao i sa dodatnim vježbama snage kao što su zgibovi i sklekovi, a cilj mu je bio svakoga dana ostvariti kalorijski deficit od 500 kalorija.

Sedam dana kasnije, promjena u tjelesnoj formi je evidentna, jasno su se ocrtali trbušni mišići, a kazaljka na vagi je pala na 83,5 kilograma!

Bez obzira na to što je izveo zaista fantastičnu brzu tjelesnu transformaciju, ovaj trener je podsjetio da nije svima ista tjelesna kompozicija i ne mogu svi baš istom brzinom gubiti ma kilaži, iako je njegov način pristupa više nego dovoljan da svi krenu velikom brzinom ka svojim konačnim fitness ciljevima.

Podijeli članak