6 namirnica koje će umiriti želudac

Evo tačno koju hranu treba jesti

Problemi sa stomakom koji uključuju gasove, mučninu, nadutost i dijareju, čak šest puta češće pogađaju žene nego muškarce. Iako je dobra ideja da ishranu održavate jednostavnom tokom ovog perioda, određene namirnice zapravo vam mogu pomoći da umirite želudac.

U nastavku pogledajte najbolje namirnice koje možete konzumirati ako imate stomačne probleme.

Banane

Banane su lako probavljive i uglavnom neće uznemiriti vaš stomak. Upravo ovo voće se preporučuje mnogim sportistima, kao što su maratonci i teniseri, kako bi imali izvor energije tokom obavljanja fizičkih aktivnosti. Bananu možete pojesti prije treninga ili tokom perioda odmora, a osim toga, ova nevjerovatna namirnica može pomoći i u ublažavanju stomačnih tegoba. Razlog za ovo je sadržaj pektina u bananama, koji je odgovoran za prirodno pokretanje rada crijeva.

Papaja

Banane nisu jedino tropsko voće koje vam može biti korisno pri ublažavanju stomačnih tegoba. Jedenje papaje također potiče probavu, te pomaže kod zatvora. Papaja sadrži enzim papain, koji pomaže u razgradnji proteina i umiruje želudac, promovišući tako kiselo okruženje u vašem organizmu. Papaje se također tradicionalno koriste za liječenje čira na želucu, mučnine i dijareje.

Bijela riža

Ako osjećate mučninu u stomaku, dobra ideja bi bila da se držite lagane hrane poput bijele riže, tosta i kuhanog krompira. Osim što su ove namirnice lagane i odlične za osjetljiv probavni sistem, one također pomažu u ublažavanju dijareje apsorpcijom tekućine i dodavanjem masti vašem organizmu.

Đumbir

Brojna istraživanja pokazuju da đumbir pomaže u ublažavanju osjećaja mučnine, te olakšavaju cjelokupni probavni proces. Stručnjaci preporučuju da đumbir konzumirate i ako ste prehlađeni. Možete odabrati đumbir u prahu, čaj od đumbira, ili možete čak i žvakati svježi komad đumbira, kako biste ublažili stomačne tegobe. Još jedan odličan način da dodate đumbir u ishranu je spremanje ukusnog smoothieja s vašim omiljenim voćem i ovom nevjerovatno zdravom namirnicom.

Jabuke

Kao i banane, jabuke su odličan izvor pektina koji pomaže u smanjenju simptoma dijareje. Ako imate uznemiren želudac, radije odaberite jabučnu kašu ili umak umjesto narezanih jabuka, jer će ovo vaš organizam puno lakše probaviti. Osim toga, vašoj kaši od jabuka možete dodati i cimet koji je također poznat po poticanju zdrave probave.

Biljni čaj

Vjerovatno već znate koliko koristan čaj može biti pri ublažavanju brojnih stomačnih tegoba. Najčešće se preporučuju čaj od mente i kamilice za umirivanje želuca. Pored toga što topla šoljica čaja može ublažiti bolove u stomaku, ovaj ukusni napitak također može pomoći i u smanjenju bolova u grlu. Kamilica se također često preporučuje i osobama koje su pod stresom zbog svojih opuštajućih efekata.

Podijeli članak