Nulakalorična hrana koja je odlična ako želite da izgubite višak kilograma

10 vrsta voća i povrća uz koje možete smršati

Možda ste do sada živjeli s idejom da se tajna mršavljenja krije u drastičnom smanjenju kalorija i izbacivanju većine hrane iz prehrane. Ali, na sreću, postoje drugi načini za gubitak kilograma. Ključ je u niskokaloričnoj ili nula kaloričnoj hrani. Takva hrana vam daje osjećaj sitosti i ujedno pomaže da sagorijevate masti.

Čak i ako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, garantujemo da je ovo zaista dobra metoda za mršanje. Pogledajte popis 26 nulakaloričnih namirnica i saznajte zašto će vam pomoći izgubiti višak kilograma!
Sigurno ste do sada čuli za nulakaloriču hranu. Mnogo voća i povrća ima tu osobinu i uvijek se preporučuje u svim dijetama. Naravno, ne možete očekivati da ovu hranu možete jesti bez ograničenja i smršati. Ovakva hrana vam samo pomaže u procesu mršanja. Dovoljno je da dodate ove namirnice u svoju svakodnevnu prehranu i kombinujete ih sa vježbanje. Na taj način možete očekivati nevjerovatne rezultate kada je riječ o mršanju.
Također, imajte na umu da ovo čudesno svojstvo više ne vrijedi ako ih pržite ili dodajete u sve vrste kaloričnih namirnica.

Bundeva (26 cal / 100 g)

Bundeva ima visok sadržaj vitamina A i vitamina C, neophodnog za poboljšanje vida i jačanje imunološkog sistema, koji će vam pomoći u sprečavanju prehlade i gripe. Bundeva je takođe važan izvor vitamina E, sa značajnom ulogom u održavanju ljepote i elastičnosti kože.

Brokuli (34 cal / 100 g)

Brokuli je poznat kao jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Dio je kategorije krstavog povrća, i bori se protiv raka. Uz to, ovo povrće puno je vlakana i fitonutrijenata, održavajući probavni sistem zdravim, a to je još jedna tajna gubitka kilograma.

Jabuke (52 cal / 100 g)

Jabuke su pune vitamina, minerala i vlakana, sa vrlo malo kalorija. Imaju laksativni učinak, ali bez da na bilo koji način narušavaju probavni sistem. Također, blagotvorno djeluju na nervni sistem, zbog čega su uključene u većinu dijeta.

Marelice (48 kala / 100 g)

Marelice sadrže dosta vitamina poput A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, ali i minerala i elemenata u tragovima poput kalcijuma, magnezijuma, željeza, fosfora, kalijuma, natrijuma, mangana i cinka. Marelice se preporučuju svima, uključujući trudnice i djecu. Marelice se preporučuju i ženama koje uzimaju kontracepcijske tablete jer osiguravaju dnevne potrebe za vitaminom A.

Šparoge (20 cal / 100 g)

Šparoge su bogate vitaminima A, C i K, ali i folatima. Sadrže i znatnu dozu inzulina, tj. tvari koja pomaže probavnom sistemu. Šparoge su vrlo bogate vlaknima i proteinima, ali i aminokiselinama koje pomažu tijelu da eliminiše nakupljene toksine.

Patlidžan (25 cal / 100 g)

Patlidžan je jedan od najvažnijih izvora vitamina kompleksa B i minerala poput kalijuma, željeza i mangana. Plava / ljubičasta kora sadrži važne količine antioksidanata, tj. pigmenata s antioksidacijskim djelovanjem. Ovo jesenje povrće, koje je privilegovano u mediteranskoj prehrani, ima antianemička, laksativna i diuretička svojstva. Uz to, zahvaljujući specifičnim vlaknima, patlidžani snižavaju holesterol u krvi. A ako želite smršati, onda je ovo povrće vaš saveznik, jer će vas zasititi i smanjiti apetit tokom dana.

Cvekla (43 cal / 100 g)

Crvena repa ili cvekla ima jedinstven okus, sviđao se vama ili ne. U isto vrijeme, cvekla je prepuna čudesnih tvari: kalijuma, magnezijuma, željeza, vitamina A, B6 i C, folne kiseline, proteina, antioksidanasa i topivih vlakana.

Borovnice (57 cal / 100 g)

Borovnice regulišu krvni pritisak i sprečavaju stvaranje ugrušaka u arterijama, kao i taloženje LDL holesterola u krvnim sudovima. Budući da je bogata vitaminima (kompleks B i C), vlaknima i mineralima (posebno magnezijumom, kalcijumom, fosforom i kalijem), borovnice se preporučuju za detoksikaciju tijela. Borovnice su ukusne, tako da ih možete bez problema konzumirati tokom dana, a borovnice možete dodati u sokove ili smoothieje.

Kupus (25 cal / 100 g)

Kupus je svestrano povrće koje se priprema prilično lako i može se kuhati na različite načine. Međutim, najbolje je konzumirati sirovi kupus da bi ste u potpunosti uživali u njegovim prednostima. Kupus je bogat vitaminom A, B, C i E, a dobro je prilagođen anemičnim ljudima zbog visokog sadržaja hlorofila koji pogoduje proizvodnji hemoglobina. Osim toga, kupus ima visok sadržaj magnezijuma, kalcijuma i željeza što doprinosi revitalizaciji organizma.

Mrkva (41,35 cal / 100 g)

Mrkva sadrži vitamine, minerale i antioksidante. Činjenica je da mrkva ima veliku količinu joda i da je bogata vlaknima koja će vam pomoći da se riješite kilograma. Mrkva ne samo da vam pomaže da izgubite kilograme, nego također igra važnu ulogu u detoksikaciji tijela, ponovnoj izgradnji epiderme i poticanju intelektualnog i memorijskog kapaciteta.

Podijeli članak