5 najboljih vježbi za oslobađenje od stresa

Vježbanje je tijelu izduvni ventil

Stres i anksioznost su uobičajeni rezultati današnjeg ubrzanog načina života. Za razliku od drugih tegoba, stres se ne može lako kontrolisati lijekovima. Srećom, čovjek može učinkovito upravljati svojim nivoima stresa tako što će unijeti nekoliko promjena u svoju svakodnevnu rutinu.

U nastavku saznajte koje vježbe mogu pomoći da se oslobodite stresa

Vožnja bicikla

Biciklizmom se možete baviti u zatvorenom prostoru pomoću vježbačkog bicikla ili se možete odlučiti za obični biciklizam na otvorenom, mada stručnjaci smatraju da je vožnja bicikla na otvorenom mnogo efikasnija. Na početku možete biciklo voziti tek 10-15 minuta ali vremenom povećavajte intenzitet i vrijeme koje provodite na biciklu.  

Brzo hodanje ili trčanje

Preporučujemo da trčanje ili brzo hodanje obavite u jutarnjim satim ako želite da se oslobodite stresa. Možete početi sa dvadesetominutnom šetnjom. Ako osjetite da vam to nije dovoljno, vrijeme povećajte na 40 minuta. Najpoželjnije je da kombinujete brzo hodanje sa trčanjem, dakle 5 minuta trčanja, 5 minuta brzog hodanja.

Plivanje

Što se tiče plivanja, nije bitno vrijeme kada se odlučite za ovu aktivnost. Možete početi sa jednostavnim pokretima, kasnije možete povećati intenzitet dok ne osjetite da vas to umara. Za mršanje, možete se odlučiti za seanse vodene aerobike.

Igranje tenisa

Tenis možete vježbati u sportskoj teretani koja nudi odgovarajuće sadržaje za uživanje u takvim aktivnostima. Možete početi s kratkim sesijama od 20 do 30 minuta.

Ples

Ples se može vježbati na različite načine kako bi se povećala kondicija i smanjio stres. Možete isprobati aerobne plesove poput Zumbe ili Jazzercise da biste dobili brze rezultate svojih plesnih treninga. Odaberite plesne časove koje provode stručni treneri. Napravite povremene pauze tokom plesnog treninga kako biste izbjegli prekomjerno fizičko naprezanje.

Podijeli članak