Kako čaj djeluje na naš organizam i koliko ga treba piti?

Čaj smanjuje rizik od raka, dijabetesa, bolesti srca...

Osim što ima blagotvoran utjecaj na rad srca i pomaže u prevenciji zloćudnih bolesti, brojna su druga svojstva čaja zbog kojih se možete opustiti i uživati u svom omiljenom napitku.

Nezaslađeni čaj bogat je antioksidansima, koji sprečavaju hronične bolesti i pomažu obnavljanju stanica u tijelu. "Pravi čaj dolazi iz biljke Camellia sinensis, koja sadrži antioksidanse poznate kao katehini. Oni uklanjaju slobodne radikale iz tijela i smanjuju upalne procese", napominju stručnjaci.

Smanjuje rizik od nekih vrsta raka

Antioksidansi i spojevi koji se nalaze u čaju povezani su s manjim rizikom od određenih karcinoma. "Blagotvorni učinci utvrđeni su kod raka kože, prostate, pluća i dojke", napominju stručnjaci.

Ima pozitivan utjecaj na zdravlje kože

Redovno konzumiranje crnog čaja može značajno smanjiti rizik od raka kože. Način na koji ga pripremite čini razliku. "Vrući crni čaj koristan je kod pločastih karcinoma kože", kažu liječnici. Otkriveno je da je vrući čaj korisniji od ledenog, a i vrijeme kuhanja igra ulogu.

Smanjuje rizik od razvoja dijabetesa

Svakodnevno konzumiranje crnog čaja može sniziti rizik od dijabetesa tipa 2 jer pomaže u kontroli šećera u krvi nakon obroka. Prema jednom istraživanju crni čaj može sniziti šećer u krvi i nakon konzumacije hrane koja sadrži saharozu.

Jača zube

Premda vam od ispijanja čaja tokom dana zubi mogu lagano potamniti, ova navika može se isplatiti. Prema studiji u časopisu Oralna i maksilofacijalna patologija, zeleni čaj ima antibakterijski učinak koji može smanjiti razvoj bakterija u usnoj šupljini. Također, pijete li svakodnevno zeleni čaj to bi moglo usporiti razvoj karijesa na zubima.

Srce biti će vam zahvalno

Protuupalna svojstva čaja mogu učiniti da vam krvne žile budu opuštene, čiste i prohodne, stvarajući tako manje stresa za vaše srce. "Katehini smanjuju upalu i tako inhibiraju stvaranje plakova u vitalnim arterijama", napominju liječnici. Preporuka je piti tri šolje crnog čaja dnevno da bi vaše srce imalo koristi od toga.

Podijeli članak