Namirnice koje treba izbjegavati za bolje zdravlje srca

Zdravlje srca je moguće ukoliko budete pazili na ishranu

Iz dana u dan kardiolozi svjedoče učincima koje loša prehrana ima na zdravlje srca njihovih pacijenata.

I dok je povremeno uživanje u nekim namirnicama u redu - čaša crnog vina, desert nakon nedjeljnog ručka - postoje namirnice koje nisu najbolja opcija za zdravlje vašeg srca.

Mesne prerađevine

Šunka, hrenovke i kobasice svakodnevno su na jelovniku većine ljudi, ali kardiolozima ne pada na pamet da ih konzumiraju. “Ovi su proizvodi riznica zasićenih masti, a već i vrapci na grani znaju da su usko povezani uz bolesti poput zastoja srca i karcinoma”, podsjeća dr. Jennifer Haythe, kardiolog i profesor na sveučilištu Columbia Presbyterian u New Yorku.

Crveno meso

Jedite crveno meso jednom mjesečno, a kada ga jedete uvijek birajte nemasne komade. Tokom pripreme koristite začinsko bilje za okus, a izbjegavajte puter, umake na bazi vrhnja i druge teške dodatke.

Kokice i čips

Pokušajte se prebaciti na čips koji ćete sami ispeći i neslane kokice bez dodanog putera. Da biste pojeli razumnu količinu, ostavite vrećicu čipsa ili kokica u kuhinji i odmjerite količinu u manjoj zdjelici.

Pizza

Nažalost, ono što nam se servira u pizzeriji je "divovski ugljikohidrat punjen solju i topljenim sirom", upozoravaju liječnici.

Bijeli hljeb

Bijeli hljeb, tjestenina i bijela riža su namirnice koje kardiolozi izbjegavaju u širokome luku. "Možda o tome ne razmišljate dovoljno, ali cilj vam treba biti da smanjite količinu škroba iz namirnica od bijelog brašna ili rafinirane riže jer se one u vašem tijelu samo pretvore u šećer“, upozorava dr. Koshy. Odaberite hljeb i tjesteninu od cjelovitih žitarica – sadrže više vlakana od bijelih sorti i sporije se probavljaju pri čemu se reguliše razina šećera u krvi.

Energetska pića

Većina energetskih pića reklamira se kao zdrav način za vraćanje energije. Problem je u tome što se nekoliko sastojaka, poput guarane i taurina, promovišu kao prirodni pojačivači energije. Pomiješajte ove sastojke s kofeinom i vaši otkucaji srca naglo će porasti.

Piletina pohovana u dubokom ulju

„Loša je za opseg vašeg struka, a slijedom toga i za vaše srce, a usto dovodi oksidanse u vaš organizam", kaže dr. Weinberg. Oksidansi su glavni neprijatelji antioksidansima. Za pohovanje je potrebno vruće ulje koje mijenja strukturu vitamina i antioksidansa u hrani. Ne samo da dobivate dodane masnoće i kalorije, već i oksidanse koji oštećuju stanice u vašem tijelu.

Podijeli članak