Iz dana u dan kardiolozi svjedoče učincima koje loša prehrana ima na zdravlje srca njihovih pacijenata.
Namirnice koje treba izbjegavati za bolje zdravlje srca
Zdravlje srca je moguće ukoliko budete pazili na ishranuI dok je povremeno uživanje u nekim namirnicama u redu - čaša crnog vina, desert nakon nedjeljnog ručka - postoje namirnice koje nisu najbolja opcija za zdravlje vašeg srca.
Mesne prerađevine
Šunka, hrenovke i kobasice svakodnevno su na jelovniku većine ljudi, ali kardiolozima ne pada na pamet da ih konzumiraju. “Ovi su proizvodi riznica zasićenih masti, a već i vrapci na grani znaju da su usko povezani uz bolesti poput zastoja srca i karcinoma”, podsjeća dr. Jennifer Haythe, kardiolog i profesor na sveučilištu Columbia Presbyterian u New Yorku.
Crveno meso
Jedite crveno meso jednom mjesečno, a kada ga jedete uvijek birajte nemasne komade. Tokom pripreme koristite začinsko bilje za okus, a izbjegavajte puter, umake na bazi vrhnja i druge teške dodatke.
Kokice i čips
Pokušajte se prebaciti na čips koji ćete sami ispeći i neslane kokice bez dodanog putera. Da biste pojeli razumnu količinu, ostavite vrećicu čipsa ili kokica u kuhinji i odmjerite količinu u manjoj zdjelici.
Pizza
Nažalost, ono što nam se servira u pizzeriji je "divovski ugljikohidrat punjen solju i topljenim sirom", upozoravaju liječnici.
Bijeli hljeb
Bijeli hljeb, tjestenina i bijela riža su namirnice koje kardiolozi izbjegavaju u širokome luku. "Možda o tome ne razmišljate dovoljno, ali cilj vam treba biti da smanjite količinu škroba iz namirnica od bijelog brašna ili rafinirane riže jer se one u vašem tijelu samo pretvore u šećer“, upozorava dr. Koshy. Odaberite hljeb i tjesteninu od cjelovitih žitarica – sadrže više vlakana od bijelih sorti i sporije se probavljaju pri čemu se reguliše razina šećera u krvi.
Energetska pića
Većina energetskih pića reklamira se kao zdrav način za vraćanje energije. Problem je u tome što se nekoliko sastojaka, poput guarane i taurina, promovišu kao prirodni pojačivači energije. Pomiješajte ove sastojke s kofeinom i vaši otkucaji srca naglo će porasti.
Piletina pohovana u dubokom ulju
„Loša je za opseg vašeg struka, a slijedom toga i za vaše srce, a usto dovodi oksidanse u vaš organizam", kaže dr. Weinberg. Oksidansi su glavni neprijatelji antioksidansima. Za pohovanje je potrebno vruće ulje koje mijenja strukturu vitamina i antioksidansa u hrani. Ne samo da dobivate dodane masnoće i kalorije, već i oksidanse koji oštećuju stanice u vašem tijelu.