Namirnice koje će vam pomoći da ojačate imunitet

Ojačajte imunitet tokom hladnih dana

Imunološki sistem štiti tijelo od virusa, bakterija i drugih stranih tijela koji uzrokuju infekcije u našem organizmu. Osobe s jakim imunitetom rijetko kad se susretnu s bolestima poput gripe i prehlade.

Prvi korak u prevenciji nastanka gripe i prehlade je jačanje imuniteta. Kako biste izbjegli sezonske bolesti potrebno je pripaziti na prehranu, odnosno unositi namirnice koje će organizmu pružiti potrebne vitamine i minerale.

U nastavku Body.ba vam otkriva kako možete ojačati imunitet:

Jogurt

Probiotici ili "žive aktivne kulture" koje se nalaze u jogurtu, su zdrave bakterije koje drže crijeva i intestinalni trakt bez bolesti koje uzrokuju bakterije.

Zob i ječam

Ove žitarice sadrže beta glukan, vrstu vlakana s antimikrobnim i antioksidativnim sposobnostima, izvještava norveška studija. Redovna prehrana ovim namirnicama sprječava gripu, herpes, pojačava imunitet, ubrzava zacjeljivanje rana, a može pomoći i da antibiotici djeluju bolje.

Bijeli luk

Ovaj moćan začin sadrži aktivni sastojak alicin, koji se bori infekcija i bakterija. Oni koji u svojoj ishrani koriste bijeli luk imaju 30% manju stopu raka debelog crijeva i 50% manju stopu raka želuca.

Riba

Selen, koji se nalazi u kamenicama, jastozima, rakovima i školjkama, pomaže da bijele krvne stanice proizvode citokin, protein koji uklanja virus gripe iz tijela. Losos, skuša i haringa bogati su omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upale, povećavaju protok zraka i štite pluća od prehlade i respiratornih infekcija.

Pileća supa

Pileća supa blokira migraciju upalnih bijelih stanica, što je važno jer su simptomi prehlade odgovor na stanice koje se akumuliraju u bronhijalnoj cijevi. Dodani začini, kao što su bijeli luk i luk, mogu povećati zaštitnu snagu supe.

Čaj

Ljudi koji piju pet šolja crnog čaja dnevno 2 sedmice imaju 10 puta više interferona u krvi koji se bori protiv virusa. Aminokiselina koja je odgovorna za ovaj imunološki poticaj nalazi se u crnom i zelenom čaju.

Govedina

Nedostatak cinka je jedan od najčešćih prehrambenih nedostataka kod odraslih, pogotovo za vegetarijance i one koji jedu manje govedine, koja je primarni izvor tog minerala. Čak i blagi nedostatak cinka može povećati rizik od infekcije. Cink u prehrani je važan za razvoj bijelih krvnih stanica, koje prepoznaju i uništavaju bakterije i viruse.

Slatki krompir

Možda ne mislite o koži kao dijelu vašeg imunološkog sistema. Ali, taj presudni organ služi kao prva linija obrane protiv bakterija, virusa i drugih nepoželjnih napadača. Da bi ostali jaki i zdravi, vašoj je koži potreban vitamina A. Vitamin A igra važnu ulogu u proizvodnji vezivnog tkiva. Jedan od najboljih načina da dobijete vitamin, je od hrane koja sadrži beta-karotena (kao što je slatki krompir), koji vaše tijelo pretvara u vitamin A.

Podijeli članak