Poze u spavanju koje uzrokuju zdravstvene probleme

Slobodni pad, fetus položaj ili zvijezda... Kako vi spavate?

Vjerovali ili ne, čak i položaj tijela u kojem spavate može utjecati na vaše opšte zdravlje, a u nastavku porčitajte koje poze mogu biti štetne.

Poze tijela su svakako nešto o čemu trebamo voditi računa, a obzirom da u snu provodimo trećinu dana, svakako moramo obratiti pažnju u kakvom položaju će naše tijelo biti tokom spavanja.

Fetus položaj

Spavanje na jednoj strani tijela u sklupčanom položaju jedan je od najčešćih. Ako spavate na lijevoj strani tijela to može predstavljati opterećenje jetri, želucu i plućima. Ako ste ljubitelj ovog položaja radije spavajte na desnoj strani, posebno ako imate problema s ovim organima. Ako spavate na jednoj strani tijela s rukama ispruženim ispred sebe možete uzrokovati žgaravicu i apneju. Ako se osjećate umorno, bez obzira na količinu sna, obratite se liječniku.

Položaj trupac

Ležanje na jednoj strani tijela s rukama ispruženim uz tijelo. Ovaj položaj drži kralježnicu ravnom, što je odlično za osobe koje imaju bolove u leđima.

Vojnik

Spavanje na leđima s rukama ispruženim uz tijelo, nalik na stav vojnika, ima puno nedostataka. Istraživanja su pokazala da ovaj položaj spavanja povećava rizik od hrkanja i poteškoća u disanju, pa općenito i lošijeg sna.

Zvijezda

Spavanje na leđima s rukama ispruženim iznad glave. Osobe koje ovako spavaju imaju iste probleme koji se pojavljuju i kod položaja vojnika.


Podijeli članak