Organizam nam uvijek nešto poručuje: Ukoliko nam se jede određena hrana, šta to znači?

Slušajte svoje tijelo

Stručnjaci su napravili popis grupa hrane za kojom ljudi najčešće žude i objasnili što to znači.

U nastavku saznajte na šta trebate obratiti pažnju:

Nešto slatko - krom

Želja za slatkim pokazuje pad razine šećera u tijelu, a nakon konzumacije slatkiša, šećer opet raste i oslobađa se inzulin. Ali, radi se o naglim oscilacijama u tijelu jer će ubrzo razina opet pasti i ponovo ćete poželjeti pojesti nešto slatko. Znači, što više slatkiša jedete, tijelo će tražiti još više. Da bi to obuzdali stručnjaci savjetuju uzimanje kroma koji je važan za normalnu funkciju inzulina u tijelu i normalni protok šećera u krvi.

Čokolada - magnezij

Stručnjaci vjeruju kako čak 80 posto ljudi ima manjak magnezija u tijelu, a on je dobar za održavanje imunološkog sistema i sprječavanje upala. Također, igra ključnu ulogu u balansiranju živčanog sistema i ublažavanju tjeskobe te u zdravlju kostiju. Namirnice bogate magnezijem su tamnozeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, sjemenke, riba, grah, žitarice, avokado, jogurt, banane i tamna čokolada.

Slana hrana - natrij

Neopisiva žudnja za slanom hranom, grickalicama i sličnim, pokazuje kako organizmu nedostaje natrij koji je vrlo važan u održavanju vode u tijelu, a time i krvnog pritiska. Ali, umjesto vrećice čipsa, bolje je, primjera radi, posegnuti za celerom, mrkvom ili usoljenim ribama.

Složeni ugljikohidrati - triptofan

Pod složene ugljikohidrate svrstava se tjestenina, riža, hljeb, žitaricama, krompir, grah itd., a oni sadrže triptofan -esencijalnu aminokiselinu koja pomaže regulisati proizvodnju serotonina, poznatog kao hormon sreće. Nedostatak triptofana u tijelu vodi lošem raspoloženju i tjeskobi. Stručnjaci savjetuju kako je bolje umjesto posezanja za, na primjer, pečenim krompirićima ili nekim pecivom, pojesti puretinu, jaja, banane ili orahe.

Meso - željezo

Manjak crvenog mesa u prehrani može dovesti do manjka željeza u krvi koje je odgovorno za transport kisika tijelom i ima veliku ulogu u podršci imunološkom sistemu. Ako pate od manjka željeza ljudi postaju vrlo umorni i ne pomaže im ni dovoljno sna. Stručnjaci napominju kako bi crveno meso trebalo biti na jelovniku barem jednom sedmično. Ali, željezo se nalazi i u jetricama, žitaricama, srdelama, brokuli, špinatu, grahu itd.

Kisela hrana - želučana kiselina

Iznenadna želja za, na primjer, grickanjem kiselih krastavaca ukazuje kako tijelu nedostaje želučane kiseline, a to može izazvati probavne tegobe, alergije i osjećaj nelagode u trbuhu. Naime, želučana kiselina razgrađuje hranu i dezinfikuje te sterilizira namirnice koje pojedemo. Dobro je piti probiotike (dobre bakterije) jer oni vraćaju ravnotežu crijevnoj mikroflori, prenosi Daily Mail.

Podijeli članak