Pravilna hidratacija za mršanje: 7 namirnica bogatih vodom koje skidaju kilograme

Zdrava ishrana je ključ dugog života

Pravilna hidratacija je izuzetno važna za vaše zdravlje. Zapravo, ako ne konzumirate dovoljno vode moguće je da osjetite simptome dehidracije, koji uključuju umor, glavobolju, probleme s kožom, grčeve u mišićima, nizak krvni pritisak i ubrzan rad srca.

Štoviše, dugotrajna dehidracija može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput zatajenja organa. Stručnjaci obično preporučuju pijenje osam čaša vode dnevno kako bi se zadovoljile vaše potrebe za hidratacijom. Iako je konzumiranje vode izuzetno važno, postoje i zdrave namirnice bogate vodom koje mogu biti koristan dodatak vašoj ishrani. Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko ukusnih i zdravih namirnica koje će vam pomoći da se hidrirate:

Lubenica

Sadržaj vode: 92%

Lubenica je vrlo zdrava i jedna je od najhidratantnijih namirnica koje možete jesti. 154 grama sadrži preko pola šoljice (118 ml) vode. Osim toga, lubenica sadrži nekoliko važnih hranjivih sastojaka, uključujući vitamin C, A i magnezijum. Također, ova namirnica sadrži izuzetno malo kalorija, te može biti koristan dodatak dijeti za mršanje. Pokazalo se da hrana s niskom gustoćom kalorija pomaže u gubitku kilograma promicanjem sitosti i smanjenjem apetita.

Dinja

Sadržaj vode: 90%

Dinja je izuzetno hranjiva i može vam poboljšati zdravlje na nekoliko načina. Jedna šoljica (177 grama) dinje sastoji se od oko 90% vode. Jedna šoljica dinje sadrži i 2 grama vlakana koja zajedno s vodom djeluju na promicanje sitosti i smanjenje apetita. Uz to, dinja je bogata vitaminom A. Istraživanje pokazuje da vitamin A može poboljšati imunološko zdravlje štiteći od infekcije.

Jagode

Sadržaj vode: 91%

Jagode imaju visok sadržaj vode, što ih čini vrlo hidratantnom hranom. Budući da oko 91% težine jagoda dolazi iz vode, jedenje istih pridonijet će vašem dnevnom unosu vode. Nadalje, jagode pružaju puno vlakana, antioksidansa koji se bore protiv bolesti i vitamina i minerala, uključujući vitamin C, folate i mangan. Dokazano je da redovno jedenje jagoda smanjuje upale, što može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti, dijabetesa, Alzheimerove bolesti i raznih vrsta karcinoma.

Breskve

Sadržaj vode: 89%

Breskve su vrlo gusto i hidratantno voće. Skoro 90% njihove težine čini voda. One također pružaju nekoliko važnih vitamina i minerala, poput vitamina A, vitamina C, vitamina B i kalijuma. Konzumiranje breskvi također može doprinijeti vašoj ishrani jer ovo voće sadrži korisne antioksidanse.

Narandže

Sadržaj vode: 88%

Narandže su nevjerovatno zdrave i mogu pružiti brojne zdravstvene prednosti. Jedna narandža sadrži čak 118 ml vode, zajedno s visokim sadržajem vlakana i nekoliko hranjivih sastojaka. Ovo voće sadrži i vitamin C i kalijum, koji mogu poboljšati vašu imunološku funkciju i zdravlje srca. Narandže su također bogate antioksidansima koji se bore protiv bolesti, uključujući flavonoide koji mogu spriječiti oštećenje ćelija smanjujući upalu.

Krastavci

Sadržaj vode: 95%

Krastavci su još jedna zdrava i hidratantna namirnica koju možete lako uključiti u svoju ishranu. Sastoje se gotovo u potpunosti od vode, a sadrže i malu količinu nekih hranjivih sastojaka, poput vitamina K, kalijuma i magnezijuma. Krastavci također sadrže izuzetno malo kalorija, što može biti korisno u održavanju težine.

Zelena salata

Sadržaj vode: 96%

Zelena salata ima nekoliko svojstava koja su korisna za zdravlje.72 grama zelene salate pružaju više od četvrtine šolje (59 ml) vode, uz 1 gram vlakana. Ovo povrće omogućava i 5% vaših dnevnih potreba za folatima. Uz to, zelena salata sadrži vitamine K i A, a oba se preporučuju zbog jačanja imuniteta i održavanja zdravlja kostiju.

Podijeli članak