Hidratizirajući napici koje trebate piti nakon treninga

Pored vode, još neka pića vam mogu biti korisna

Voda je izuzetno zdrav napitak koji trebamo konzumirati svakodnevno, ali ponekad može imati dosadan okus. Pravilna hidratacija nakon treninga je presudna, pogotovo ako se želite pravilno oporaviti i izdržati vaše intenzivne treninge.

Voda nije jedini napitak koji možete piti za nadoknađivanje izgubljene tečnosti. Postoji više opcija. Za optimalnu hidrataciju nakon vježbanja, Body.ba vam donosi nekoliko napitaka koji vam mogu biti korisni:

Čokoladno mlijeko

Odlična vijest za ljubitelje čokolade. Čokoladno mlijeko ima dvostruko više ugljikohidrata u poređenju s ostalim vrstama mlijeka. Ovo ga čini izvrsnim izborom za oporavak nakon treninga. Konzumacija ugljikohidrata nakon vježbanja vam pomaže da se bolje oporavite, te je ovo osobito korisno za umorne mišiće.

Pivo

Pivo, poput sportskih napitaka, sadrži ugljikohidrate i elektrolite. Istraživanja su pokazala da pivo neće negativno utjecati na hidrataciju nakon treninga. U stvari, osobe koje umjereno konzumiraju pivo imaju tendenciju da budu aktivnije. Umjerenost je ovdje ključna, te previše alkohola može potisnuti sintezu mišićnih proteina.

Kokosova voda

Kokosova voda je bogata antioksidansima i brojnim hranjivim sastojcima, što je čini izuzetnim izborom za piće nakon vježbanja. Kokosova voda je također bogata elektrolitima, poput kalijuma i magnezijuma. Konzumirajte je polako kako biste obnovili mišiće nakon znojnih treninga.

Sok od višanja

Oporavak za umorne i bolne mišiće može biti i sok od višanja. Ovaj napitak je bogat antioksidansima, te pomaže u smanjenju upale i pogoduje oporavku i funkciji mišića. Sok doprinosi bržem oporavku zahvaljujući sadržaju antioksidanata, te smanjujući upalu.

Crni i zeleni čaj

Opuštajuća šoljica čaja ima više blagodati nego što mislite. Istraživanja pokazuju da zeleni i crni čaj mogu biti učinkoviti u oksidaciji masti tokom aerobnih vježbi i oporavka tokom treninga. Slično kao i sok od trešnje, pokazano je da visok nivo antioksidansa u čaju pomaže u smanjenju bolova mišića i bržem oporavku mišićne snage.

Podijeli članak