Šta jesti navečer kako biste se napokon naspavali?

Kvalitetan san je izuzetno važan za cjelokupno zdravlje

Kvalitetan san može smanjiti rizik od razvoja određenih hroničnih bolesti, može održati mozak zdravim, te je koristan u jačanju imuniteta.

Savjetuje se da spavate između 7 i 9 sati svaku noć, ipak, mnogim ljudima je ovo teško postići. Srećom, postoji mnogo korisnih strategija koje vam mogu pomoći da se napokon naspavate, a najbolje je da počnete od vaše ishrane.

Body.ba vam u nastavku donosi namirnice koje vam mogu pomoći da postignete kvalitetniji san:

Bademi

Bademi su vrsta orašastih plodova s brojnim zdravstvenim prednostima. Odličan su izvor hranjivih sastojaka, te vam daju zdrave količine fosfora, riboflavina, magnezija i mangana. Redovno jedenje badema je povezano s manjim rizikom od hroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. To je zahvaljujući sadržaju mononezasićenih masti, vlakana i antioksidanta.

Puretina

Puretina je izuzetno ukusna i hranjiva. Bogata je proteinima koji su važni za održavanje mišića jakim i za regulaciju apetita. Uz to, puretina je odličan izvor nekoliko vitamina i minerala, poput riboflavina i fosfora. Proteini u puretini vam mogu pomoći da bolje spavate, obzirom da postoje dokazi da je konzumacija umjerenih količina proteina pred spavanje povezana s boljom kvalitetom sna.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice je popularan zbog svojih zdravstvenih prednosti. Poznat je po flavonima, koji su klasa antioksidansa koji smanjuju upalu koja često dovodi do hroničnih bolesti, poput raka i bolesti srca. Postoje i neki dokazi da pijenje čaja od kamilice može ojačati vaš imunitet, smanjiti anksioznost i depresiju i poboljšati zdravlje kože. Čaj od kamilice također sadrži apigenin - antioksidans koji se veže za određene receptore u mozgu koji mogu povećati pospanost i smanjiti nesanicu.

Sok od višnje

Sok od višnje ima neke impresivne zdravstvene prednosti. Prije svega, on vam pruža skromne količine važnih hranjivih sastojaka, poput magnezijuma i fosfora, te je odličan izvor kalijuma. Poznat je po promovisanju pospanosti, te se često proučava zbog efekata ublažavanja nesanice. Stoga se pobrinite da prije spavanja popijete zdravi sok od višanja.

Masna riba

Masna riba, poput lososa, tune, pastrmke i skuše, je nevjerovatno zdrava. Ono što ovu vrstu ribe čini jedinstvenom je izuzetna količina vitamina D. Kombinacija omega-3 masnih kiselina i vitamina D u masnoj ribi potencijalno može poboljšati kvalitetu sna.

Bijela riža

Bijela riža ima manje vlakana i hranjivih sastojaka od smeđe riže, ali i dalje sadrži pristojne količine nekoliko vitamina i minerala. Ona je također bogata ugljikohidratima, koji mogu pomoći u poboljšanju kvalitete spavanja ako se konzumiraju sat vremena prije nego što legnete u krevet.

Podijeli članak