Zdrave navike za opuštajuću noćnu rutinu

Utonite u san uz ove metode

Kvalitetan i dubok san je presudan za zdrav način života. Ako ga ne dobivate dovoljno, možete iskusiti različite posljedice.

Spavanje pomaže zdravlju kože, srca, fokusu, pamćenju, gubitku kilograma i još mnogo toga, međutim, ponekad može biti teško zaspati i spavati dovoljno. Razlozi mogu biti anksioznost, lista obaveza koju ponavljamo u glavi, listanje telefona prije spavanja i još mnogo toga.

Opuštanje u večernjim satima nam može pomoći da lakše zaspimo i da tokom noći spavamo kao beba. Body.ba vam donosi nekoliko korisnih navika koje možete isprobati kako biste se opustili:

Hidratacija je važna

Postoji bezbroj zdravstvenih prednosti pijenja vode. Dokazano je da hidratacija poboljšava raspoloženje i smanjuje stres i kod muškaraca i kod žena, dok dehidracija čini upravo suprotno. Umjesto da pijete kofein i šećerne napitke tokom dana i predvečer, odaberite vodu. Naravno, nemojte pretjerivati u unosu vode prije spavanja kako biste izbjegli česte odlaske u toalet.

Izbacite kofein

Ako pokušavate poboljšati kvalitet spavanja, možda je vrijeme da smanjite popodnevni i večernji unos kofeina. Umjesto toga odaberite biljni čaj ili kiselu vodu za popodnevno piće bez kofeina koje će vas opustiti. Navečer možete popiti i čaj od kamilice koji ima opuštajuća svojstva i pomoći će vam da spavate.

Jedite zdravo

Uživanje u zdravom i ukusnom obroku može vam pomoći da nahranite tijelo, izjednačite šećer u krvi i pripremite se za kvalitetniji san. Obroci bogati povrćem, proteinima i ugljikohidratima su odlični za održavanje nivoa energije, te će vam pomoći da spriječite skokove i padove razine energije. Jedite najmanje dva sata prije spavanja kako biste lakše utonuli u san.

Smanjite unos alkohola

Uživanje u noćnom piću nije problematično, te vam zapravo može biti korisno. Pijenje čaše crvenog vina navečer je dobro za srce, a može vam pomoći i da lakše utonete u san. Ipak, ako pretjerate u unosu alkohola nećete imati miran san. Vjerovatno ćete se buditi svako malo, a moguće je da budete i dehidrirani.

Manje koristite telefon

Svjetlost koju emitiraju ekrani naših pametnih telefona i televizora može suzbiti proizvodnju melatonina, našeg hormona spavanja. Isključite elektroniku najmanje 30 minuta prije spavanja kako bi se mozak opustio i melatonin porastao.

Malo se istegnite

Energična vježba pojačava energiju i pumpa krv, što nije idealno neposredno prije spavanja. Nešto opuštenije, poput lagane joge, može imati suprotan efekat. Istezanje pomaže u aktiviranju parasimpatičkog živčanog sistema, što pokreće opuštanje. Ovo je izvrstan ritual prije spavanja.

Podijeli članak