Vježbam a ne uspijevam izgraditi mišiće - zašto?

Najčešće pitanje

Najčešće pitanje s kojim se nažalost susreću fitness stručnjaci skoro svakoga dana, upravo je pitanje o razlozima neuspjeha onih osoba koje zaista redovno vježbaju i prolijevaju znoj nastojeći da izgrade svoje mišiće.

Neuspjeh u izgradnji mišića i povećanju tjelesne mase općenito, znak je postojanja dva osnovna problema. U nastavku ćemo pokušati što je moguće bolje pojasniti šta treba uraditi u slučaju da jedan od ta dva (ili oba) problema postoje i kod vas.

1. problem: Ne jedete dovoljno

Najjednostavniji odgovor i ujedno najtačniji. Ako se ne unosi veći broj kalorija od broja koji biva spaljen tokom dana, neće biti ni povećanja tjelesne mase niti rasta mišića i tu je kraj priče. Većina vježbača u takvim problemima misli da jedu dovoljno, ali činjenice govore da nisu u pravu.

1. rješenje:

Najbolja preporuka za izbjegavanje takvog probleme jeste pripremanje hrane unaprijed. Pripremanje obroka 3 ili 4 dana unaprijed, osigurat će fantastičan uvid u potrebnu količinu hrane i pruža mogućnost pravljenja najkvalitetnijeg rasporeda obroka. Veći broj obroka je ključan, a nikako osjećaj sitosti od jednog velikog obroka koji zatim onemogućava jedenje bilo čega satima i satima kasnije. Mlijeko je također jedan od fenomenalnih saboraca u izazovima dostizanja kalorijskog suficita kao i unosa dovoljne količine proteina.

2. problem: Ne trenirate dovoljno žestoko

Posljednja serija uvijek mora biti preteška i bolna, posljednje jedno ili dva ponavljanja, trebaju biti na samim granicama mogućnosti, tek tada se može reći da je trening kvalitetan.

2. rješenje:

Ako imate problema s motivacijom i uopšte voljom da se dovodite u situacije blizu otkaza, pronađite partnera koji će vas bodriti da svoje treninge učinite mnogo žešćim. Morate shvatiti da bodybuilding, pa čak i rekreativna izgradnja određene količine mišića nije jednostavna i potrebni su brutalni napori na treninzima uz adekvatnu ishranu koja će ih ispratiti, a o čemu je prethodno bilo riječi. Slobodno se može reći da u motivacionoj frazi "treniraj ludo ili ostani isti" zaista ima mnogo istine.

Podijeli članak