Obrok poslije treninga: 6 najvažnijih nutrijenata

Šest najboljih odabira

Kada se okonča trening, mišićna vlakna više nisu ista, pokidana su od svih tih teških napora, a zalihe glikogena su ispražnjene. U tim trenucima mišićna tkiva se počinju sama razgrađivati kako bi se proizveo potrebni protein. Upravo to je vrijeme za najvažniji obrok jednog aktivnog vježbača.

Obrok poslije treninga po svemu navedenom je specifičan. Mora biti baziran na proteinima i to je najbolje kada mu se omogući priliv proteina koje će moći brzo iskoristiti i neće ih morati dugotrajnim varenjem izdvajati iz unesenih namirnica. Tim vođeni, navest ćemo šest nutrijenata čiji unos je posebno preporučen unutar perioda od 45 minuta nakon treninga.

1. Whey protein

Protein sirutke i važi za najprodavaniji suplement na Planeti upravo zbog te sposobnosti brzog iskorištavanja, a što je posebno bitno neposredno nakon treninga. Stoga, više je nego dovoljan i trebao bi biti prvi izbor svima za obrok poslije treninga. Ipak, koliko god dobar bio, nije i jedini.

2. Aminokiseline razgradnog lanca (BCAA)

BCAA lanac aminokiselina složen je od leucina, izoleucina i valina, te je poznat po tome što se unosi kroz ishranu jer organizam sam nijednu od njih ne može sam proizvesti. Aminokiseline imaju veoma važnu ulogu u sintezi proteina, jer se i same nalaze u njihovoj strukturi, pa kada se unesu u vidu suplementa, organizam ih vrlo brzo koristi jer su praktično već spremne za iskorištavanje. Mnogi dizači tegova ih zato piju čak i tokom treninga jer i tada imaju povoljan efekat.

3. Brzo-probavljujući ugljikohidrati

Uz proteine kao najvažniji makronutrijent za unos neposredno nakon treninga, tijelu ipak treba i određena doza ugljikohidrata, a najbolji u toj situaciji su oni koji se najbrže probavljaju i pretvaraju u energiju. Dekstroza bi mogla biti odličan izvor UH nakon treninga ili neki drugi, manji brzi izvor energije koji bi se trebao unijeti zajedno s proteinom.

4. Kazein protein

Iako sličan whey proteinu, kazein ima jednu potpuno suprotnu karakteristiku. Vrlo sporo se razgrađuje i omogućava dugotrajnu sintezu proteina. U svakom slučaju, veoma je kvalitetan protein pa uprkos sporijem reagovanju i dalje dobro radi posao kada whey nije pri ruci.

5. Kreatin

Kreatin se stvara u organizmu, ali se njegove količine mogu značajno povećati i putem suplementacije. Daje snagu i energiju mišićima, pa se i poslije treninga vrlo korisno može iskoristiti, a trebao bi se u toj situaciji unositi zajedno sa ugljikohidratima.

6. Beta-alanin

Beta-alanin je aminokiselina poznata po tome da povećava izdržljivost i omogućava zadržavanje snage na duži period. Uz to, ova aminokiselina poboljšava efekat kreatina, čak i u pogledu uticaja na rast mišića. Tako da se i ona može toplo preporučiti za unos nakon treninga.

Podijeli članak