Od 2 do 12: Koliko puta jesti ako želite smršati?

Odaberite strategiju

Jedno od glavnih pitanja koje postavljaju osobe koje žele smršati je vezano direktno za broj obroka koje bi trebalo jesti u jednom danu. Odgovor svih stručnjaka nutricionizma obično nikada nije potpuno isti, jer "u igri" je više različitih faktora.

Osim samog pitanja sastava obroka, brojem i učestalosti obroka utiče se na brzinu metabolizma. Ipak, ono od čega je sastavljen obrok, centralno je pitanje koje ima najveći uticaj.

Dakle, prvo i osnovno pitanje je ništa drugo do pitanje ukupne kaloričnosti hrane koja se unosi u organizam tokom dana, pa je s prevelikim zbirom kalorija jednostavno nemoguće smršati ma koliko obroka imali u danu i kako ih rasporedili. Isto tako, ako je broj ukupnih kalorija manji od broja koji će biti potrošen tokom dana (bazalni metabolizam), rezultat će biti mršanje - ponovo, ma koliko obroka imali u danu.

To je odlično skicom prikazao fitness trener Max Weber, koji je podijelio 1800 kalorija na pet različitih načina, dokazavši tako da je moguće isti broj kalorija unijeti i kroz samo dva, ali i kroz čak 12 odvojenih obroka. Zbog toga on poručuje: "Istina je da možete jesti koliko god obroka želite u danu, ako kontrolišete ukupni zbir kalorija koje unosite. Sve dok zadovoljavate unos makronutrijenata i dnevnih kalorija, vi možete odabrati bilo koju strategiju koja vam odgovara".

Stoga, obroci i njihov broj tokom dana ipak ne trebaju biti toliko opterećenje. Fitness profesionalcima je važno redovno unošenje proteina kako bi mišići imali stalno pristup gorivu za rast i razvoj, ali u svakom slučaju vidljiv napredak je moguće praviti i kod mršanja i kod dobijanja mase bez obzira na broj obroka, sve dok se pazi na njihovu ukupnu kaloričnost.

Podijeli članak