Koju hranu bi trebalo izbjegavati nakon vježbanja?

Loš izbor

Obrok nakon vježbanja je najvažniji obrok u danu za vježbača koji se trudi da napravi vidljive rezultate. Baš zbog te važnosti obroka koji ide neposredno poslije treninga, od velikog je značaja odabir pravih namirnica i izbjegavanje svih onih koje nisu u skladu sa potrebama organizma u tim trenucima.

Fitness stručnjaci se zbog toga trude skrenuti pažnju na sljedećih nekoliko namirnica koje definitivno ne bi trebale biti dio tog vrlo važnog obroka.

Energetske pločice

Gledajući reklame već nakon nekoliko sekundi neupućena osoba će pomisliti kako su energetske pločice zapravo perfektan izbor za obrok. U stvari istina je potpuno suprotna, prvenstveno zbog toga što veliki broj proizvođača energetskih pločica za proizvodnju koristi rafinirani šećer i umjetne zaslađivače. U svakom slučaju je bolje koristiti banane ili bobičasto voće, ali nikako ne zaboraviti da poslije treninga primaran cilj treba biti unos proteina, a što se nikako ne može ispuniti pločicama.

Sportski napitci

Sportski napitci su fantastični za osobe koje se izlažu ekstremnim dugotrajnim naporima, naporima na suncu i svim ostalim vrstama aktivnosti koje vode do obilnog znojenja. Tada se ukazuje potreba za nadomještanjem izgubljenih elektrolita, a sportski napitci su odlični za to. Međutim, osim tog efekta, svi ostali koji su neophodni poslije vježbanja ostaju neispunjeni. Osobe koje vježbaju u teretani i rade na svojim mišićima i tjelesnoj formi, mnogo prije sportskih napitaka bi trebale ubaciti proteinske šejkove i slične nutritivno bogate obroke. 

Pržena hrana

Osim što je veoma kalorična, pržena hrana obično djeluje usporavajuće na organizam pa je osjećaj tromosti potpuno očekivana pojava. Baš zbog izbjegavanja takvih neželjenih efekata, poslije treninga se preporučuju jednostavni obroci, a posebno oni koji su lako probavljivi i koji će brzo nadomjestiti potrošene nutrijente.

Slana prerađena hrana

Prerađena hrana je općenito loša za ljudski organizam, pa tako ni efekat konzumiranja iste poslije treninga nema baš posebnog smisla. Budući da se putem znoja izbacuje dosta soli, javlja se potreba za slanim, ali uvijek treba imati na umu da će zdrave namirnice isto tako obuzdati tu želju i pritom pružiti organizmu mnogo više.

Kofein

Kofein je sjajan prije aktivnosti jer poboljšava mentalni fokus i kompletan trening podiže na viši nivo. Međutim, nakon treninga jedan takav dokazan diuretik nije mudar izbor. Zbog toga, kofein može biti izbor prije, ali ne i poslije treninga.

Šejkovi sa šećerom

Proteinski šejk je, kao što smo naveli, idealan obrok nakon treninga. Postoje i drugi šejkovi i smoothieji koji isto tako mogu biti veoma ukusni i naizgled dobri za obrok poslije treninga, ali koji se ipak ne mogu preporučiti niti od jednog ozbiljnijeg fitness stručnjaka. Radi se o tome što u sastavu imaju mnogo šećera, umjetnih zaslađivača, konzervansa i drugih hemikalija.

Podijeli članak