Namirnice koje će vam poboljšati san

I one koje treba izbjegavati

Naš mozak i tijelo čine toliko za nas da je od vitalne važnosti da im dajemo 7-8 sati sna svaku noć. Spavanje je neophodno kako bi ljudsko tijelo pravilno funkcionisalo. međutim, nekima je poprilično teško zaspati navečer čak i nakon dugog i napornog dana. 

Osim izbjegavanja kofeina i teško probavljivih namirnica prije spavanja, postoji i hrana koja vam može pomoći da popravite kvalitet vašeg sna.

Toplo mlijeko

Konzumiranje čaše toplog mlijeka prije spavanja nije samo mit. Kalcij u mlijeku pomaže u apsorpciji triptofana. Osim toga, psihološki, većina nas pijenje mlijeka pamti kao dio rutine prije spavanja u djetinjstvu.

Kompleksni ugljikohidrati

Prije spavanja izbjegavajte prerađenu tjesteninu, bijeli hljeb i slatkiše, obzirom da ovakve namirnice mogu smanjiti nivoe serotonina i poremetiti san. Umjesto toga, odaberite cjelovite žitarice kao vašu noćnu užinu. Kokice, zobena kaša ili krekeri su također odlične opcije.

Orasi i orašasti plodovi

Bademi i orasi sadrže melatonin - hormon koji vam pomaže u regulaciji vašeg dnevnog sata i poboljšanju sna. Konzumiranje orašastih plodova će vam povećati nivo serotonina u krvi, pomažući vam tako da kvalitetnije spavate.

Šoljica čaja

Pijenje šoljice toplog čaja (bez kofeina naravno), može biti savršen opuštajući ritual prije spavanja. Kamilica, čaj od đumbira i menta su umirujući izbori za navečer.

Voće

Određeno voće, koje sadrži melatonin, može vam pomoći da brže zaspete, te da se manje budite tokom noći. Na primjer, trešnje sadrže dosta melatonina, a banane, kivi i narandže su također dobri izvori. Ako imate insomniju, možete pokušati jesti dva kivija svaku noć prije spavanja, obzirom da će ovo voće produžiti dužinu vašeg sna za sat vremena, u periodu od mjesec dana. Ostalo voće koje je bogato antioksidansima, kao što su bobice, grožđice i šljive, može imati isti efekat.

Grčki jogurt

Proteini u grčkom jogurtu stabiliziraju nivoe šećera u vašoj krvi, te suzbijaju apetit tokom noći. Kalcij u jogurtu također pomaže u smanjenju stresa, što vam omogućava da se smirite, te da lakše i kvalitetnije spavate.

Podijeli članak