Zbog čega je šetnja nakon obroka vrhunski zdrava životna navika?

Navike koje čuvaju zdravlje

Većina ljudi nakon ručka ili večere ima naviku da odmori, pa čak i malo odspava, a što je potpuno suprotno od onoga što se može nazvati idealno zdravim izborom.

Lagana šetnja nakon ručka ili večere, upravo je ono što naročito godi ljudskom organizmu, pa oni koji su tu naviku razvili kod sebe, imaju mnogo veće šanse da održe zdravlje i dobru liniju tokom života, ali i zaobiđu teško oboljenje koje je danas sve prisutnije.

Radi se o uticaju lagane aktivnosti kakva je šetanje na smanjenje nivoa šećera u krvi, a što ima brojne efekte na zdravlje i stanje organizma općenito.

Istraživanjima je utvrđeno da samo 15 minuta hodanja vani ili na traci neposredno nakon obroka, rezultira sa značajnim smanjenjem rizika od razvoja dijabetesa tipa 2, budući da u tolikoj mjeri snižava prisustvo šećera u krvi. To se automatski dovodi i u vezu sa uticajem na smanjenje nakupljanja masnih naslaga i omogućava lakše održavanje zdrave tjelesne mase.

Stručnjaci gastroenterologije uz to podsjećaju da šetnja umjesto ljenčarenja nakon obroka pomaže lakšem prolasku hrane kroz probavni trakt, pa je i iz tog ugla gledanja pomenuta navika itekako preporučljiva.

Kada se na sve navedeno nadoveže još i da šetnja, a naročito kroz zelenilo popravlja raspoloženje i važi za jedan od najefikasnijih načina borbe sa depresijom i anksioznošću, postoji više nego dovoljno razloga da već nakon svog prvog narednog obroka produžite u šetnju.

Podijeli članak