Kako se hraniti zdravo: 8 jednostavnih savjeta

Donosite zdravije odluke

Ključ zdrave prehrane je unos prave količine kalorija kako bi se aktivnost uravnotežila s utrošenom energijom. Ako jedete ili pijete više nego što je vašem tijelu potrebno, energija koju ne koristite pohranjuje se kao mast. S druge strane, ako jedete i pijete premalo, izgubit ćete kilograme.

Također, trebali biste jesti širok spektar namirnica kako biste bili sigurni da imate uravnoteženu prehranu, te da vaše tijelo prima sve potrebne hranjive tvari.

Obroke temeljite na ugljikohidratima s više vlakana

Škrobni ugljikohidrati trebali bi činiti nešto više od trećine hrane koju jedete. Ove namirnice uključuju krompir, hljeb, rižu, tjesteninu i žitarice. Odaberite više vlakana ili integralnih vrsta žitarica, poput tjestenine od cjelovitih žitarica, smeđe riže ili krompira. Također, važno je da obratite pažnju i na masti koje dodajete u obroke dok kuhate, jer to može povećati kalorijski sadržaj - na primjer, ulje na čipsu, puter na hljebu i kremasti umaci na tjestenini.

Jedite puno povrća i voća

Preporučuje se da jedete najmanje 5 porcija povrća i voća svaki dan. To može biti svježe, smrznuto konzervirano ili osušeno voće i povrće, a možete odabrati i sokove.

Jedite više ribe

Riba je dobar izvor bjelančevina i sadrži mnogo vitamina i minerala. Cilj je da jedete najmanje dvije porcije ribe sedmično, uključujući barem 1 porciju masne ribe. Masna riba sadrži veliku količinu omega-3 masti, što može pomoći u sprječavanju bolesti srca. Masna riba poput lososa, pastrmke, haringe, sardine, srdele i skuše je odličan izbor za jedan od vaših sedmičnih obroka.

Smanjite unos zasićenih masti

Važno je obratiti pažnju na količinu i vrstu masti koju jedete. Postoje dvije glavne vrste masti, zasićene i nezasićene. Previše zasićenih masti može povećati količinu holesterola u krvi, što povećava rizik od razvoja srčanih bolesti. Zasićene masti nalaze se u mnogim namirnicama, poput kobasica, putera, tvrdog sira, kolača, keksa, pite i drugih.

Pokušajte smanjiti unos zasićenih masti i birajte hranu koja sadrži nezasićene masti poput biljnih ulja i namaza, masne ribe i avokada. Za zdraviji izbor koristite manje količine biljnog ili maslinovog ulja ili namaz sa smanjenom masnoćom umjesto putera.

Smanjite šećer u ishrani

Redovno konzumiranje hrane i pića s visokim sadržajem šećera povećava rizik od pretilosti. Hrana bogata šećerom obično vam daje dosta energije, a ako se konzumira prečesto može doprinijeti povećanju težine. Šećer također može uzrokovati uništenje zuba, posebno ako se jede između obroka. Mnogo pakirane hrane i pića sadrži iznenađujući visoke količine šećera, kao što su gazirani sokovi, kolači, slatkiši, čokolada, keksi, puding i drugi.

Jedite manje soli

Jedenje previše soli može vam povisiti krvni pritisak, što povećava rizik od razvoja srčanih bolesti ili moždanog udara. Čak i ako svojoj hrani ne dodajete sol, još uvijek je možete jesti previše. Velika količina soli se već ionako nalazi u hrani kada je kupite, poput žitarica, supa, umaka i hljeba. Više o unosu soli i natrijuma u ishrani možete pogledati ovdje:https://body.ba/ishrana/nutricionizam/koliko-soli-dnevno-treba-unositi/6798

Hidratacija

Stručnjaci preporučuju da pijete od 6 do 8 čaša vode svaki dan, pored tekućine koju dobijate iz hrane koju jedete. Pokušajte izbjegavati slatka bezalkoholna i gazirana pića, jer su bogata kalorijama i loša su za vaše zube. Čak i nezaslađeni voćni sokovi i smoothie sadrže dosta šećera.

Budite fizički aktivni

Osim zdrave ishrane, redovno vježbanje može pomoći u smanjenju rizika od ozbiljnih zdravstvenih stanja. Također, vježbanje je važno za vaše opće zdravlje i dobrobit. Prekomjerna težina može dovesti do pretilosti i drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja, poput dijabetesa tipa 2, određenih vrsta karcinoma, srčanih bolesti i moždanog udara. S druge strane, premala težina može negativno utjecati na vaše zdravlje. Iz tog razloga, balansiranje fizičke aktivnosti i pravilne ishrane je ključno za optimalno zdravlje.

Podijeli članak