Što su ljudi stariji, to je teže: Kako se izboriti sa sve sporijim metabolizmom i konačno smršati?

Niz promjena koje olakšavaju proces

Poznato je da kroz starenje i metabolizam postaje sve sporiji pa se ljudima u ozbiljnijim godinama mnogo lakše udebljati nego što je to slučaj sa osobama koje su na vrhuncu i u punoj fizičkoj snazi.

Analize su pokazale da sporenje metabolizma i gubitak mišića koji je s tim direktno vezan, za osobe u pedesetim godinama znači da dnevno trebaju unositi oko 100 kalorija manje nego osobe koje proživljavaju svoje dvadesete. Kako to predstavlja znatno otežavajući faktor u procesu mršanja, neophodno je napraviti određene izmjene u svakodnevnom životu. S tim u vezi, niz promjena bi znatno mogao olakšati proces mršanja.

Češće vaganje i mjerenje obima struka

Vaganje bi trebalo otkriti ide li se u dobrom smjeru sa takvim stilom života ili ne. Dovoljno bi bilo vagati se jednom sedmično, ali i ne zaboraviti da to nije najbolji pokazatelj tjelesne forme, krojački metar i mjerenje obima struka, mnogo više otkrivaju o stvarnoj tjelesnoj formi, pa na taj način provjere nikako ne bi trebalo zaboraviti.

Obilniji unos povrća i voća

Povrće kao izvor ugljikohidrata bi trebalo biti sve zastupljenije u ishrani osoba koje žele dostići dobru tjelesnu formu, održati zdravu kilažu i prije svega očuvati zdravlje. Vlakna, vitamini i minerali su posebno važan sastavni dio povrća i voća kojem treba pridavati mnogo pažnje.

Više mahunarki u ishrani

Osim što vrijedi sve kao i za ostalo povrće, slučaj mahunarki je poseban jer obiluju proteinima. Starijim osobama je unos proteina vrlo važan radi usporenja gubitka mišićne mase, ali i provjerenog uticaja na tjelesnu figuru i bolju liniju.

Fokusiranje na hranu bez sredstava za odvlačenje pažnje

Jedenje hrane bez fokusiranosti i s pažnjom usmjerenom na televizor i slično, provjereno znači da će biti konzumirano više hrane nego što bi trebalo biti, a sve zbog toga što osjećaj sitosti dolazi kasnije kada želudac već bude skoro pa pun. Zbog toga je vrlo važno fokusirati se na samu hranu ispred sebe i svaki zalogaj žvakati sporije, te najvažnije, jesti onda kada to stvarno treba i nikako iz dosade.

Prestanak unosa tečnih kalorija

Tečne kalorije u vidu sokova, gaziranih i kupovnih voćnih, milkšejkova i nezaobilaznih vrlo kaloričnih alkoholnih pića, jedan su od najvećih neprijatelja dobre tjelesne forme koji postoje. Zbog toga ih je od velike važnosti eliminisati iz ishrane i zamijeniti zdravijim pićima.

Aktivacija u fizičkom smislu na način kako to najbolje odgovara

Jedan od ključnih koraka ka boljoj tjelesnoj formi i općenito zdravlju jeste aktiviranje u fizičkom smislu. To ne mora biti ništa radikalno, samo je važno da se aktivnost izvodi redovno. Čak i šetnja je aktivnost i zbog toga ne bi trebalo potcjenjivati nijednu od njih, samo je važna konstantnost.

Povremeni post

Redovna preporuka uspješnih fitness stručnjaka, nutricionista i ljekara koji nerijetko i sami koriste beneficije intermitentnog posta, jeste ta da se ovakav način povremene ishrane počne koristiti među širim masama ljudi. Nebrojene su prednosti posta u odnosu na uobičajni stil ishrane, a kreću se od poboljšanja osjetljivosti organizma na inzulin i spuštanja nivoa šećera u krvi, pa sve do bolje linije i boljeg zdravlja.

Podijeli članak