Najljekovitija riža - Crna riža

Prirodno blago za mnoge zdravstvene tegobe

Crna riža ima puno više zdravstvenih prednosti nego bijela i smeđa riža, prepuna je antioksidansa koji se pronalazi u crnim ili ljubičastim prirodnim namirnicima, poput borovnice.

Crna riža, koja je poznata još pod nazivima divlja i zabranjena riža, zapravo bi redovno trebala biti dio vaše prehrane. Naime, ova riža ima puno više zdravstvenih prednosti nego bijela i smeđa riža. Kao i druge vrste riža, već se hiljadama godina konzumira u Aziji, a smatra se da su je stoljećima smjele koristiti samo kineske kraljevske porodice.
Bogata je snažnim antioksidansima, dijetalnim vlaknima, a poznata je i po svojim protuupalnim svojstvima. Navodi se kako pomaže u borbi protiv dijabetesa, raka, bolesti povezanih s krvnim sistemom, a dobar je izbor i ako želite smršati. U 50 grama, odnosno jednom serviranju, ima 160 kalorija, a u njima se nalazi 1.5 grama masti, 34 grama ugljikohidrata, 5 grama bjelančevina i 4 posto dnevnog preporučenog unosa željeza.

Prednosti crne riže

Crne i ljubičaste namirnice već prepoznajemo kao one prepune antioksidansa, tačnije antocijanina koji im i daje tu tamnu boju. Jedno je istraživanje pokazalo kako samo jedna kašika zabranjene riže ima jednak postotak antocijanina kao ljubičasto supervoće – borovnice.
Antocijanin je tokom različitih istraživanja povezan s mnogim zdravstvenim dobrobitima, poput toga da može služiti kao prevencija za različite bolesti, kao što su one kardiovaskularne, ali i da poboljšava funkcionisanje mozga, kao i da smanjuje upale.
Osim antocijanina, crna riža je bogat izvor i vitamina E, koji se također smatra jakim antioksidansom koji štiti tjelesne stanice od oštećenja, kao što i djeluje preventivno za stvaranje ugrušaka koji mogu uzrokovati srčani i moždani udar. Također, fitohemikalije antocijanina regulišu razinu holesterola, odnosno smanjuju razinu lošeg LDL holesterola.Osim ovih zdravstvenih pogodnosti zabranjene riže, istraživanja su pokazala i kako je crna riža odlična za detoksikaciju organizma i pročišćavanje jetre od toksina.

Druge beneficije crne riže su:

  • odlična je za probavu jer je bogat izvor vlakana, tj. preventivno djeluje na konstipaciju i napuhnutost
  • ako želite duže vrijeme ostati siti, crna riža će vam, zbog velikog udjela dijetalnih vlakana, upravo u tome pomoći
  • kao i druge riže, i crna riža ne sadrži gluten, tako da ju mogu konzumirati osobe koje pate od celikalije

Kuhanje crne riže

Crna riža kuha se na isti način kao i bijela, ali s obzirom da nije rafinirana – treba joj duže vremena da se skuha. Kako biste ubrzali ovaj proces, ostavite crnu rižu da namače barem sat vremena prije kuhanja, a idealno bi bilo čak i nekoliko sati. Na taj ćete način zadržati više njene nutritivne vrijednosti. Ako je nećete namakati prije kuhanja, potrebno će biti čak i sat vremena da se skuha, a ako je stignete namočiti – trebat će otprilike pola sata da se skuha.

Podijeli članak