Uz ove namirnice možete zaboraviti na nadutost

10 namirnica koje prekidaju ovu neugodnu pojavu

Nadutost je neugodna pojava koja se može dogoditi bilo kome. Uz dehidraciju, krivi odabir namirnica je glavni uzrok nadutosti. Nadutost je vrlo lako spriječiti ili "liječiti" uz malo koncentracije i pravilnog odabira namirnica. Mliječni proizvodi, grahorice ili prevelika količina voća mogu djelovati kao okidač, stoga ih je pametno izbjegavati.

Donosimo popis namirnica koje će vam pomoći, zapišite ih ili zapamtite i preduhitrite problem!

Bademi

Ne samo da su prepuni vitamina E i proteina, nego sadrže i puno vlakana pa su idealan međuobrok. Iako sadrže dosta kalorija, ne uzrokuju nadutost.

Krastavci

Narežite krastavce na kockice i priuštite sebi ukusnu i zdravu grickalicu. Sadrži kvercetin, odnosno antioksidans koji smiruje nadutost.

Voda

Kad god vam se čini da vam tijelo zadržava tekućinu, pijte više vode. Iako ovaj savjet izgleda kontradiktorno, na taj ćete način izbaciti višak tekućine iz organizma. Ne pijete li dovoljno vode, tijelo je zadržava kako bi što duže bilo hidratizirano, i zato dolazi do nadutosti.

Cimet i đumbir

Začini poput cimeta i đumbira čiste organizam, pa prije spavanja možete popiti čaj s ovim začinima. U tradicionalnoj medicini se koristi za smirivanje jutarnjih mučnina i proljeva, također je odličan za smirivanje nadutosti.

Peršun

Peršun je i iznimno zdrav za cjelokupan probavni sistem, uključujući nadutost i plinove. Možete ga koristiti bilo svježeg ili sušenog kao začin.

Tropsko voće

Ananas i papaja sadrže enzime koji pomažu kod nadutosti tako što razgrađuju proteine i olakšavaju probavu - za međuobrok pripremite smoothie od papaje, ananasa i kokosove vode. Papaja sadrži papin, prirodni enzim za probavu koji pomaže razgraditi hranu koja iritira.

Čaj od maslačka

Maslačak ima brojne zdravstvene prednosti. Jedna od njih je i ublažavanje osjećaja nadutosti i plinova. Možete ga pripremiti kao čaj ili ga dodati obrocima kao osušeni začin.

Celer

Ako imate problema s krvnim pritiskom, ova biljka je odlična pomoć za njegovo snižavanje, a poznat je i kao čistač organizma jer je sjajan diuretik i borac protiv nadutosti.

Jabučni ocat

Pomiješate jednu kašiku jabučnog octa u čaši vode i popijte prije jela. Ovo će pomoći probavi, a spriječiti nadutost. Ako vas muči želudačna kiselina, već ćete s prvim gutljajem osjetiti olakšanje.

Zeleni čaj

On je prirodni antioksidans koji je odličan za zdravlje cijelog organizma i za ravan trbuh, te utječe na visinu šećera u krvi i blagi je diuretik.

Podijeli članak