Zdravstvene prednosti ljute papričice

Jedna od najzdravijih namirnica na svijetu

Ljute papričice povećavaju toplinu tijela te su odlična antiupalna sredstva, a umanjuju i migrene te druge bolove.

Ljute namirnice pomažu sagorjeti kalorije, štite srce, pomažu kod bolova u stomaku, smanjuju bol te nas čine sretnima, ali ljute papričice same imaju nekoliko dobrobiti, navodi onhealth.com.

Uklanjaju migrene

Sprej za nos s kapsaicinom, hemikalijom koja se nalazi u sjemenu papričice, zaustavit će migrenu jer će otupiti živce gdje ona počinje.

Produžava život

Istraživanje je pokazalo kako su odrasle osobe koje su jele jednu svježu ili sušenu ljutu papričicu jednom mjesečno kroz 20 godina, umanjile šanse za smrću za čak 13 posto. Iako stručnjaci nisu sigurni zašto je to tako, sumnjaju da se tu radi o protuupalnom djelovanju papričice te činjenici da umanjuje šanse za prekomjernom tjelesnom težinom.  

Zaustavljaju curenje nosa

Neprestano curenje iz nosa koje nije rezultat prehlade, alergije ili dima cigarete zaustavit ćete s nekoliko kapi kapsaicina, a začepljen nos neće vas gnjaviti čak i do nekoliko mjeseci.

Ubrzavaju metabolizam

Kapsaicin ubrzava povećanje tjelesne temperature tijela, ali i potiče razgradnju masti te ne dopušta njihovo nakupljanje. Uostalom, ljute papričice kontrolišu apetit te ubrzavaju metabolizam što ih čini idealnom namirnicom za mršanje.

Ublažavaju bolove

Kapsaicin aktivira osjećaj topline zbog kojeg će mozak signale boli percipirati kao signale vrućine, a ovaj trik korišten je godinama kako bi pomogao kontrolisati bol.

Ublažavaju artritis

Jedna je studija pokazala kako kapsaicin, kroz nekoliko sedmica, smanjuje nelagodu nastalu zbog artritisa i fibromialgije za pola. Rezultati drugih studija pak nisu bile dovoljno uvjerljive i dale su naslutiti da kapsaicin ipak najbolje djeluje u kombinaciji s drugim sredstvima za ublažavanje boli.

Podijeli članak