Koje su prednosti HIIT treninga za vas?

Intervalni trening visokog intenziteta

Nažalost, mnogi ljudi smatraju kako nemaju dovoljno vremena za vježbanje. Ako ste i vi jedna od tih osoba, onda je HIIT trening vjerovatno idealan za vas.

HIIT ili intervalni trening visokog intenziteta uključuje kratke periode intenzivnog vježbanja s naizmjeničnim periodima oporavka. Jedna od najvećih prednosti HIIT-a je ta što za malo vremena možete obaviti intenzivan trening i iskusiti sve njegove prednosti.

Šta je intervalni trening visokog intenziteta?

HIIT uključuje kratke periode intenzivnog vježbanja koji se izmjenjuju s periodima oporavka niskog intenziteta. Zanimljivo je da je to možda i najefikasniji način vježbanja. Tipično, HIIT trening može trajati od 10 do 30 minuta. Iako je ovo trening koji ćete obaviti za vrlo malo vremena, HIIT vam može donijeti dvostruko više prednosti od treninga umjerenog ili niskog intenziteta. HIIT možete obavljati na različite načine, te možete uživati u trčanju, biciklizmu, preskakanju užeta i drugim vježbama tjelesne težine dok obavljate HIIT. Konkretno vrijeme vježbanja i oporavka ovisit će o aktivnosti koju odaberete i koliko intenzivno vježbate. Intervali visokog intenziteta trebali bi uključivati kratke periode vježbanja zbog kojih će se ubrzati rad vašeg srca. Body.ba vam u nastavku objašnjava prednosti HIIT treninga zbog kojih ćete se zaljubiti u ovu vrstu vježbanja:

Sagorijevanje puno kalorija u kratkom periodu

Pomoću HIIT-a možete brzo sagorjeti kalorije. Jedna studija uspoređivala je sagorene kalorije tokom 30 minuta HIIT-a, treninga s utezima, trčanja i vožnje bicikla. Istraživači su otkrili da je HIIT sagorio 25-30% više kalorija od ostalih oblika vježbanja.

HIIT može ubrzati vaš metabolizam

Jedan od načina na koji vam HIIT pomaže u sagorijevanju kalorija ćete zapravo iskusiti nakon što završite s vježbanjem. Nekoliko istraživanja je pokazalo impresivne sposobnosti HIIT-a satima nakon vježbanja. Pokazalo se da će vam ovaj trening zapravo ubrzati stopu metabolizma.

Može vam pomoći da izgubite masnoću

Studije su pokazale da vam HIIT može pomoći da izgubite masnoće. U jednom istraživanju je utvrđeno da HIIT i tradicionalne vježbe umjerenog intenziteta mogu smanjiti tjelesnu masnoću i opseg struka. Pored toga, jedno istraživanje je pokazalo da su osobe koje su izvodile HIIT trening tri puta sedmično po 20 minuta izgubile 2 kilograma tjelesne masnoće za 12 sedmica, bez ikakvih promjena u ishrani. Najvažnija korist HIIT treninga je zapravo smanjivanje visceralne masti za 17%. Ova mast je opasna za zdravlje vaših unutrašnjih organa.

Pomaže vam da izgradite mišiće

Osim što pomaže u gubitku masnog tkiva, HIIT bi vam mogao pomoći u povećanju mišićne mase. Trening s utezima je i dalje najbolji način za povećanje mišićne mase, ali intervali visokog intenziteta mogli bi također biti korisni za rast mišića.

HIIT može poboljšati potrošnju kisika

Potrošnja kisika se odnosi na sposobnost vaših mišića da koriste kisik, a trening izdržljivosti obično se koristi za poboljšanje potrošnje kisika. Ipak, čini se da HIIT može imati iste koristi u kraćem periodu. Jedno istraživanje je pokazalo da je vježbanje HIIT treninga četiri puta sedmično u trajanju od pet sedmica poboljšalo potrošnju kisika za 9%.

Može smanjiti brzinu otkucaja srca i krvni pritisak

Veliki broj istraživanja ukazuje na to da HIIT može smanjiti brzinu otkucaja srca i krvni pritisak kod osoba s prekomjernom težinom. Ipak, čini se da intervalni trening visokog intenziteta neće napraviti značajne promjene u krvnom pritisku kod osoba normalne težine.

Podijeli članak