Kako ponovo početi vježbati nakon duge pauze?

Bez obzira koliko je odmor trajao

Nikad nije kasno da nastavite vježbati nakon pauze, bez obzira koliko dugo je ona trajala. Ovi savjeti vam mogu biti korisni:

Počnite s malim koracima

Ako već duže vrijeme niste dizali tegove, onda si dajte oduška. Nećete biti na istom nivou kao prije. Potreban je samo jedan dobar trening da biste se ponovo pokrenuli, međutim, prve dvije sedmice počnite s laganim vježbama. Samo se više krećite i budite svjesni dana kada ste bili aktivniji. Pokušajte vježbati samo 10 minuta dnevno na početku, bilo da je to 10-minutna šetnja ili ples uz dvije omiljene pjesme. Bez obzira koji oblik vježbanja odaberete, pridržavajte se toga kako biste stvorili aktivnu naviku.

Korak po korak

Nemojte praviti gomilu promjena odjednom. Planirajte unaprijed. Prve dvije sedmice planirajte vježbe i pobrinite se da znate tačno kada ćete uklopiti trening u rutinu. Zatim, tokom sljedeće sedmice počnite svaku noć ostavljati odjeću u kojoj planirate vježbati na mjestu koje ćete odmah vidjeti kada ustanete. Ovako ćete znati da ne možete izbjeći trening. Također, korisno bi bilo da zapisujete svoja postignuća i ciljeve koje ste postigli, ovo će vam dati dodatnu motivaciju.

Postavljajte kratkoročne ciljeve

Redovno postavljanje ciljeva će vam pomoći da ostanete motivisani, te da se osjećate kao da ste nešto postigli. Učinite vaše ciljeve specifičnim, realnim i dostižnim. Jednom kada postavite cilj, razmislite o tome kako ćete se nagraditi nakon što ga ostvarite. Ako vam je cilj da vježbate 20 minuta, tri dana tokom sljedeće sedmice, vaša nagrada može biti novi par tenisica za trčanje ili priprema omiljenog zdravog sladoleda. Postavljanje ciljeva ne samo da će vas motivisati, već će vam i pomoći da izgradite nove, zdrave navike.

Stvorite nove navike

Navike se stvaraju iz svakodnevnih aktivnosti koje biramo i u koje dosljedno usmjeravamo naše vrijeme. Što se češće bavite rutinom vježbanja, to su veće šanse da će vremenom ovo postati jedna od vaših svakodnevnih navika.

Učinite to za sebe

Zdravlje i kondicija će vam pomoći da se osjećate sjajno u vašoj koži i da postanete najbolja verzija sebe. Zapamtite da sve ovo radite zbog sebe, stoga se nemojte predati. Svaki put kada vježbate, sjetite se da činite dobro za sebe i budite ponosni na to!

Podijeli članak