Dobro je poznato da prehrambene navike, san i učestalost hranjenja apsolutno imaju uticaj na ljudsko zdravlje. Još od davnina ljudi su postili zbog religijskih uvjerenja i/ili zdravstvenih razloga. Sa aspekta zdravlja cilj posta je pročišćavanje od štetnih materija, a također tu je i niz drugih benefita koje možete ostavriti postom, poput smanjenja potkožnog masnog tkiva, poboljšanja krvne slike, poboljšanja pshičkog stanja i slično.
Uticaj odgođenog hranjenja (posta) na organizam
Sa aspekta zdravljaTrenutne studije, procijenile su efekte dugotrajnih modifikacija unosa hrane na inflamatorne markere i biohemijske parametre kod 40 zdravih osoba normalne težine ( 20 žena u starosti između 20 i 38 godina, te 20 muškaraca starosti od 23 do 39 godina sa BMI u rasponu 18.5–24.9) koji su postili i drugih 28 zdravih ljudi istih godina koji su također imali isti BMI, a koji nisu postili u toku ovog istraživanja.
Serum interleukin-6, C-reaktivni protein (CRP), homocystein, vitamin B12, folat, ukupni holesterol, trigliceridi, LDL, i HDL nivoi su mjereni u ovom istraživanju.
Rezultati su demonstrirali da odgođeno hranjenje sa prekidima, u modelu kao sto je Ramazan, ima mnoge pozitivne efekte na inflamatorni status organizma i na riziko faktore za kardiovaskularna oboljenja, kao što su homocistein (abnormalna razina ove aminokiseline dovodi do pojave ateroskleroze), C-reaktivni protein (osobe koje imaju visoke razine C-reaktivnog proteina imaju dvaput veći rizik za moždani udar, triput veći rizik za srčani infarkt i četiri puta veći rizik za obolijevanje perifernih krvnih žila) i totalni udio dobrog holesterola - HDL.
Ramazan je religijski mjesec u Islamu u toku kojeg Muslimani ne konzumiraju hranu i ne unose vodu u toku dana. Trajanje ne konzumiranja hrane i pića je obično oko 12 sati na dan i to u trajanju od mjesec dana što čini Ramazan modelom odgođenog hranjenja.
Također i u drugim religijama postoje određne vrste posta, a postoje ljudi koji poste isključivo iz zdravstvenih razloga, jer su prepoznali post kao odličan način za prevenciju od raznih oboljenja.
A ovisi od niza faktora... od aktivosti tokom dana, metabolizma, o kvaliteti obroka koje imas i slicno. ukratko, moguce je da dodje do toga.
A kakva je situacija sto se tice nestalnog unosa nutritijenata, da li dolazi do katabolizma misica?