Chet Yorton: Otac natural bodybuildinga - Body.ba

Pobjeđivao i Arnolda

Chet Yorton: Otac natural bodybuildinga

Piše: Alem Haznadarević

Četvrtak, 31.05.2018.

Chet Yorton: Otac natural bodybuildinga

U svijetu gdje takmičari bez sintetičkih pomagala obično bivaju "uništeni" od konkurenata, i gdje su najveći šampioni već odavno izgubili oblike normalnih ljudi, Chet Yorton je bio prvi koji se tome javno usprotivio i koji je osnovao prvu asocijaciju naturalnog bodybuildinga. Uz sve pomenuto, nije bio ni najmanje prosječan što govori i činjenica da je u karijeri nanio poraz i samom Arnoldu Schwarzeneggeru.

Chet Yorton je rođen 1938. godine u SAD-u, u saveznoj državi Wisconsin, a cijela njegova životna priča krenula je sa najniže moguće tačke - iz bolnice u kojoj je bio podvrgnut cijelom nizu operacija nakon teške saobraćajne nesreće zbog koje je bio i u invalidskim kolicima puna četiri mjeseca. Bilo je to nedugo nakon što je završio srednju školu, a par bučica u bolničkoj sobi promijenilo mu je život.

Od ljekara je tražio dozvolu da počne koristiti te male tegove kako bi vraćao snagu, a nakon što je napustio bolnicu i oporavio se, njegovo "druženje" s tegovima se nastavilo. Sedam mjeseci kasnije, bio je teži 25 kilograma, hranio se jače nego ikada i redovno vježbao.

Dvije godine pune posvećenosti vježbanju i radu na fitness ciljevima, rezultirale su prvim takmičenjem. U predstojećim godinama zadani tempo nije ni najmanje popuštao, a godine 1966.na amaterskom NABBA Mr. Universe takmičenju u Londonu nanio je prvi poraz čovjeku koji će kasnije postati najveći bodybuilder svih vremena i po tome je ostao zapamćen. Radilo se o Arnoldu Schwarzeneggeru koji je kasnije u svojoj autobiografiji napisao da je znao da će biti poražen čim je vidio Yortona i njegovu formu.

Čvrst stav protiv korištenja steroida

Četiri godine nakon ulaska u svijet bodybuildinga Yorton je u potpunosti shvatio šta steroidi znače za njegov sport. Postalo mu je jasno da s njima rezultati dolaze mnogostruko brže, ali onda se detaljno raspitao o njihovom uticaju na organizam. Nakon što mu je doktor objasnio da istovremeno stoje i iza pojave akni, ginekomastije (zadebljanja bradavica), impotencije, problema s jetrom, visokog krvnog pritiska, opadanja kose, glavobolja, rizika od srčanih oboljenja i bolesti bubrega, zauzeo je čvrst stav i ozbiljno se usprotivio tome.

1975. godine je osnovao NBA - Asocijaciju prirodnih (natural) bodybuildera i bila je to prva bodybuilding asocijacija u svijetu koja je provodila doping-testiranja.

Shvativši da bodybuilderi na steroidima uveliko kreiraju percepciju kod ljudi o idealno građenom ljudskom tijelu i da od njih prirodni bodybuilderi ne mogu doći do naslovnica magazina, godine 1981. je pokrenuo magazin "Natural Bodybuilding".

Sve do dana današnjeg ostao je žestoki je protivnik široke primjene anaboličkih steroida. Njegov nedavni osvrt na promjene u bodybuildingu i poređenje nekih ranijih vremena sa današnjim govori sasvim dovoljno:

"Kada sam se ja počeo takmičiti '60-ih godina to je bila skroz druga igra, trenirali ste primarno za svoje zdravlje i naravno da bi dobro izgledali, a takmičenje je bila tek sekundarna stvar. Trenirali smo za simetriju i proporcije, sopstvenu pojavu, estetiku. Tijela su sada potpuno drugačija. To je samo hrpa nakaza, to je šou nakaza", smatra Yorton.

Njegov pristup sportu kom je posvećen cijeli život posljednjih decenija mu se najviše isplaćuje. Naime, on trenutno ima punih 78 godina, zdraviji je od većine mladih osoba, te i dalje uprkos poznim godinama ima nevjerovatnu tjelesnu formu.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Uslovi u kojima oni treniraju će vas postidjeti

Afrički lavovi

Uslovi u kojima oni treniraju će vas postidjeti

Pored tako velikog izbora fitness centara, staza za trčanje i vožnju bicikla, bazena i svih ostalih ugođaja...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Super vatrogasac: Podigao 270 kg tegova koji gore

Pred odlazak u penziju

Super vatrogasac: Podigao 270 kg tegova koji gore

Ed Kranjski je jedan nesvakidašnji vatrogasac, čijim se spasilačkim sposobnostima i pritom impresivnoj snazi...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>100 kg na benchu jednom rukom? Nije problem

Ludi izazov

100 kg na benchu jednom rukom? Nije problem

Gurnuti 100 kg tegova na čuvenom bench potisku, oduvijek je bio poseban pojam snage. To je zapravo granica...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Kada politika kroji rezultate sportskih takmičenja

Hadi Choopan kao žrtva

Kada politika kroji rezultate sportskih takmičenja

Ono što je Svjetsko prvenstvo u fudbalu, to je Mr. Olympia u svijetu bodybuildinga. To takmičenje je san svih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)