Jednoruki tajlandski borac radi čuda! Ovo je njegov recept za uspjeh

Oduševio mnoge

Možda će neko pomisliti da je nemoguće biti profesionalni borac s jednom rukom, ali Kanađanin Jake Peacock uništava rivale.

Jednoruki tajlandski borac radi čuda! Ovo je njegov recept za uspjeh

Jake je primjer da u borbi nije važno imati samo fizičke predispozicije, nego da je bitno razmišljanje. Nosi nadimak "umjetnost osam udova" jer se koristi šakama, nogama, koljenima i laktovima, a i bez dobrog dijela desne ruke i šake izluđuje protivnike.

“Moji roditelji su imali samo jedan ultrazvuk, a kako sam ležao na boku, nisu ni znali da sam rođen s jednom rukom. Bilo je to pravo iznenađenje za njih”, rekao je Jake (29), čiji je otac Gavin Peacock poznati engleski nogometaš i također veliki fan i podrška svom sinu.

Unatoč činjenici da je dio šake koji nedostaje hendikep u gotovo svakom sportu, Jake je oduvijek briljirao u sportu i nije iskoristio svoj nedostatak na način da ga značajno ograniči:

"Iskreno, nikad nisam pogledao u svoju ruku i rekao si 'hm, vjerojatno ne mogu ovo napraviti.' Savladao sam gimnastiku, košarka je bio moj sport, plivanje, američki nogomet, kriket, bejzbol... Sve sam probao i sve sam igrao".

Da se Jake ni u tajlandskom boksu ne da ograničiti svojim hendikepom pokazuje se u svakom meču. Ne samo da pobjeđuje protiv zdravih protivnika, nego ih i završava nokautima. Uspio je prije nekoliko dana, kada je pobijedio u glavnom meču večeri u organizaciji Svjetskog kupa u tajlandskom muayju, gdje je u trećem kolu teškim lowkickovima dokrajčio svog protivnika Oscara Codera:

"Mogu uzbuditi ljude, želim da ih uzbudim i da dam promotorima i fanovima ono što žele", poručio je Peacock.

Ovom pobjedom dobio je šansu za meč za naslov protiv Erica Rocha koji će se održati ovog ljeta. Peacock je već osvojio prošle godine šampionski pojas tajlandske bokserske organizacije Lion Fight u super velter kategoriji.

A kako se uspio prilagoditi borbi jednom rukom?

"Morate se osloniti na taktiku, a vaš tajming mora biti dobar", rekao je Peacock. “Mogu kontrirati, mogu vidjeti slobodna mjesta i vrijeme lijevom rukom koja je dosta oštra. Mogu to sakriti i iza svojih udaraca, koje često koristim."

Smatra da je njegovo najveće oružje na kraju njegov mentalni sklop, samopouzdanje i ogromna volja za pobjedom.

“Ljudi mogu učiniti nevjerojatne stvari kada imaju jaku volju. Nećete uspjeti ako niste sigurni da se možete nositi s onim što imate. Naravno, morate biti realni, ali morate imati i velike snove".

Također je bitno spomenuti da Jake Peacock nije jedini sportista s invaliditetom koji je uspio u borilačkim sportovima. Još jedan jednoruki tajlandski bokser, koji je igrom slučaja također Kanađanin, je Baxter Humby, koji je tokom svoje karijere osvojio nekoliko svjetskih naslova u kickboxingu i muaythaiju. Jedan od najboljih MMA hrvača u Bellatoru je i Nick Newell, kojem nedostaje podlaktica, a ipak se uspijeva hrvati s najboljima.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Han Phung (@combatfightingchannel)

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Jake Peacock (@jake_leestriking)

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Jake Peacock (@jake_leestriking)

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak