Kako Sylvester Stallone održava formu sa 75 godina?

Priča o slavnom holivudskom glumcu koji još uvijek ne odustaje od treninga.

Kako Sylvester Stallone održava formu sa 75 godina?

Sylvester Stallone sa 75 godina ima zavidnu formu. Holivudski glumac, unatoč godinama, nastavlja se baviti sportom i pridržavati se zdravog načina života. Tokom svoje uspješne karijere, akcijska legenda 90-ih isprobala je široku paletu treninga i dijeta, birajući savršenu opciju za sebe. Danas, kandidat za Oscara nastavlja aktivno djelovati. Reći ćemo vam kako održava formu i kako se promijenio njegov trening.

“Za bodybuilding sam se zainteresovao kao dijete zbog filmova. Jednom sam vidio Stevea Reevesa u Hercules Unchained i pomislio sam: 'Ovaj čudan tip s bradom i velikim listovima može sam uništiti hram i pobiti cijelu rimsku vojsku. I ja to želim'. Počeo sam razmišljati o tome kako bih htio izgledati. Ne vole svi biti previše napumpani jer postajete neljudi. Izgledaš kao Herkul, što je dobro dok ti se ne ponudi uloga računovođe", kazao je jednom prilikom Stallone poznat po ulozi Ramba u kultnom filmu "Rocky Balboa".

Stallone je živopisan primjer činjenice da možete doći u formu u bilo kojoj dobi. Kada je glumac počeo glumiti u Rockyju, imao je već 30 godina. Njegova težina bila je 70 kg s visinom od 175 cm.

"Svako jutro izlazim iz kreveta i pitam se: 'Zar mi ovo stvarno treba?' A ja se mučim u teretani u garaži. Nije zabavno i mrzim to. Vježbam sam, dižem utege. Imam 25 različitih složenih aparata, sam sam, želim spavati, boli me cijelo tijelo, a gledaš ih i svaki ima 160 kilograma, a najteže što si digao u zadnjih osam sati je jastuk".

Godine 1981., za snimanje filma "Bijeg u pobjedu", gdje je Sylvester igrao ratnog zarobljenika, glumac je morao gladovati kako bi smršao do 72 kg. Njegova prehrana dnevno nije prelazila 200 kalorija, što je teško ne samo za muško, već i za žensko tijelo. Tada se njegova prehrana sastojala samo od proteina.

Za svoju legendarnu ulogu Ramba, glumac je imao zadatak dobiti mišićnu masu. Većinu vremena je radio trening snage u teretani. Stallone je radio vježbe za trbušnjake svaka dva dana, tri puta dnevno s 500 ponavljanja. Vježba je također uključivala: podizanje trupa, podizanje nogu, bočno podizanje nogu i bočne trbušnjake. Sve vježbe za 50 ponavljanja bez pauze između serija. Ciklus je ponovljen pet puta. Još jedna tajna je dnevno drijemanje za opuštanje nakon treninga. Ovakvim pristupom glumac je uspio dobiti 4 kg čiste mišićne mase bez viška masnoće.

Pripreme za Rockyja bile su bitno drugačije: naglasak je bio na kardiu, trčanju i samom boksu. Sylvester je pronašao svoju idealnu formu za snimanje filma Rocky 3. Njegova težina bila je 70 kg.

Obroci su bili rijetki tokom dana:

- 10 bjelanjaka
- 1 tost od bijelog hljeba
- 100 g voća (protiv vrtoglavice)

Vježbe šest dana u sedmici:
- Prijepodne: trčanje (2 sata)
- Poslijepodne: sparing (18 rundi)
- Poslijepodne: trening snage u teretani (2 sata)
- Prije spavanja: plivanje (2 sata)

Njegova razina tjelesne masti bila je kritičnih 4,5%.

Poštivanje strogog režima negativno je utjecalo na zdravlje glumca. U Rockyju 4, junak Sylvester vuče sanjke, u ovoj epizodi dobio je kontuziju srca. Ali nakon 10 dana vratio se da završi film.

Stallone sada ima 75 godina. Ne može više izvoditi tako intenzivne treninge, pa mu je olakšan sportski režim, ali za njegove godine to su velika opterećenja.

Današnja njegova rutina:

Jutro:

- 7.30 - buđenje, unos aminokiselina;
- 7.45 - doručak: 2 jaja, 4 smokve, tostirani hljeb od grubog raženog brašna;
- 8.00-9.00 - odmor;
- 9.00 - trening: zagrijavanje - 10 minuta, vježbanje mišića ruku - 45 minuta, delte - 25 minuta. Trening trbušnih mišića - 25-30 minuta. Na kraju - 500 okreta s gimnastičkim štapom;
- 12.30 - ručak: salata, pečena piletina, pržene tikvice, voće.

Dan:

- Posao.

Večera:

- 19.00 - obrok: riba ili piletina, ili teletina, salata od špinata, dvije kriške prepečenog tamnog hljeba.

Sedmica mu počinje s tri dana treninga, četvrti dan - odmor. Ako Sylvester ima puno posla, onda smanjuje broj treninga na dva puta. Ali u isto vrijeme, količina hrane je prepolovljena.

Ova rutina mu pomaže da se osjeća bolje. Bilo je razdoblja kada je jeo hrenovke, što je dovelo do bolnih grčeva i konvulzija. Stoga je glumac odlučio više ne odstupati od pravilne prehrane i režima.

Komentari (2)

Vi kurca znate šta on jede

Krunoslav Hotovac

poznat po ulozi ramba u filmu rocky balboa?

Mirce Gljiva
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak