Kapetanović: Velika mi je čast predstavljati BiH - Body.ba

Selma Kapetanović

Kapetanović: Velika mi je čast predstavljati BiH

Piše: Selma

Utorak, 13.02.2018.

Kapetanović: Velika mi je čast predstavljati BiH

Selma je trenutno na pripremama sa klubom za novu sezonu. Nakon prvog dijela zauzele su ubjedljivo prvo mjesto sa maksimalnih 31 bodom i gol razlikom +70. SFK 2000 je jedini ženski nogometni klub u Kantonu Sarajevo koji se takmiči u Premijer ligi BiH, a koji je za veoma kratko vrijeme ostvario veoma zavidne rezultate.

Ova igračica SFK 2000 otkrila je za body.ba, kakav je bio njen put do uspjeha, kako se nosila sa lošim komentarima tokom godina, te gdje se vidi u budućnosti.

1. Kako je izgledao tvoj fudbalski put koji te doveo do tačke gdje si danas?

"Od najranijeg djetinjstva lopta je bila moja omiljena igračka i bez obzira što sam bila najmanja i jedina djevojčica među dječacima koji su igrali na Trgu  Heroja ništa me nije sprječavalo da im se pridružim u tome. Spletom okolnosti, vidjela me jedna od starijih igračica SFK i na njen poziv sam odlučila da se pridružim kolektivu čiji sam član i dan danas, i sa sigurnošću mogu reći da mi je to bio najbolji potez u životu."

2. Igrati za reprezentaciju izuzetna je čast za sve sportiste. Kakav je osjećaj biti dio reprezentacije BiH?

"Svakako da jeste, više puta sam isticala kako je to bez obzira na klupske uspjehe i dostignuća sigurno najveći vrhunac igračke karijere, barem po meni. Čuti himnu zemlje u kojoj se svaki dan budiš i koju voliš najviše na svijetu, i znati da je predstavljaš na evropskoj i svjetskoj sceni je velika čast, zadovoljstvo ali i odgovornost. Uživam u svakom trenutku i nadam se da ću što duže biti dio nacionalnog tima."

3. Kako gledaš na ženski nogomet, i da li je dovoljno razvijen u našoj državi?

"U odnosu na prethodne godine, sada je dosta bolje ali sigurno da tu ima još puno prostora za napredak.
Svake godine ispliva neki klub ali se nažalost još niko nije zadržao, dovoljno konkurentan nama, zbog toga je liga dosta slabija u odnosu na region gdje prvakinje imaju dosta teže utakmice i samim tim se bolje pripremaju za ligu prvaka. Nadam se da će se u bližoj budućnosti i to popraviti."

4. Većina muškaraca smatra da je nogomet muški sport, kako si se ti nosila sa lošim komentarima tokom godina?

"Nažalost ne samo da to muškarci smatraju, nego i nekolicina žena, što je zaista fascinantno kada se uzme u obzir kakve rezultate ženski klubovi ali i reprezentacija ostvaruju. Ja sam imala tu sreću da sam zaista dobro prihvaćena  od strane društva i okoline, te da sam okružena ljudima koji kada spominju moje zanimanje, o tome govore u superlativu i sa mnogo poštovanja. Nažalost, bilo je i manje lijepih komentara pa čak i uvrijedljivih, ali njih brzo zaboravim ili se trudim da ih i ne čujem."

5. Smatraju te jednim od najvećih talenata ženskog fudbala, ko je zaslužan za sve sto si postigla?

"Imala sam tu sreću da se kao mala preselim u Sarajevo i da od prvih koraka budem dio najboljeg kluba u regionu. Kvalitetan i predan rad sigurno su uveliko uticali na moj razvoj ali nikako ne mogu da izostavim svog brata uz kojeg sam učila i počela igrati nogomet, a onda i svakako trenericu i selektoricu Samiru Hurem koja je prepoznala moj talent i pomogla mi da svakodnevno budem sve bolja igračica i postanem ovo što sam danas."

6. U kojem klubu se vidiš u budućnosti, da li je to i dalje SFK ili neki drugi?

"Obzirom na rezultate koje SFK ostvaruje kako u domaćem prvenstvu tako i u Ligi prvaka, skoro da i nije potrebno ići vani ukoliko se želi napraviti respektabilna fudbalska karijera. Ja sam stvarno sretna i zadovoljna ovdje, ali bih nekada, u dogledno vrijeme svakako voljela probati napraviti inozemnu karijeru, najviše zbog uvjeta, dobrih terena ali i posjećenosti utakmica, vidjet ćemo."

7. Na koji način bi ubjedila djevojke, da prevaziđu stereotipe i okušaju sreću i talenat u nogometu?

"Kroz fudbal sam stekla mnoga prijateljstva, činjenica da nema grada u Bosni i Hercegovini u kojima ja nemam prijatelje govori mnogo. Zdravo tijelo, zdrav duh, druženje, putovanja, nove kulture, a sve zahvaljujuci fudbalu. Neka vam ništa ne bude prepreka da se već sutra okušate u najbližem klubu, a sada ih doista mnogo ima, ja vam garantujem da se nećete pokajati."

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Zašto vas konfekcijski broj ne bi trebao brinuti?

(Ne)realan pokazatelj

Zašto vas konfekcijski broj ne bi trebao brinuti?

Nakon što se veliki broj fitness stručnjaka okomio na vagu i nebrojeno mnogo puta ponovio kako to nije realan...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Svijet se zgrožava zbog objava fitness blogerke

Želi biti slobodna

Svijet se zgrožava zbog objava fitness blogerke

Fitnes blogerka Morgan Mikenas osjećala se slobodnom da objavi neke "neuobičajene" fotografije, ali naišla je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Smršao 115 kg i skuplja novac za uklanjanje kože

Sve je moguće

Smršao 115 kg i skuplja novac za uklanjanje kože

Jedan od živih dokaza da je sve moguće napraviti uz čvrstu volju je Jack Towels, mladi momak koji se...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Victoria's Secret anđeli bez fotošopa

Prirodne ljepotice

Victoria's Secret anđeli bez fotošopa

Mnogi se pitaju kako supermodeli okupljeni u najelitniju grupu nazvanu Victoria's Secret angels uopšte...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži fotogaleriju

Komentari (0)