Kako smršaviti i dugoročno zadržati dobar izgled - Body.ba

Bez vraćanja sala

Kako smršaviti i dugoročno zadržati dobar izgled

Piše: Body.ba

Petak, 13.04.2018.

Kako smršaviti i dugoročno zadržati dobar izgled

Podatak da dvije trećine svjetskog stanovništva spada među gojazne i pretile, a da istovremeno nije nikada postojalo više "revolucionarnih" vrsta dijeta, vodiča kako smršaviti i raznih čarobnih pilula kakve se mogu naći na tržištu, govori da su stvari odavno izmakle kontroli i da se svijet kreće u jednom potpuno pogrešnom pravcu.

Doveden do situacije u kojoj ima 10, 20, 30 ili više kilograma viška, čovjek traži način da što prije istopi masne naslage, posežući za brzim dijetama i sličnim stvarima, a koje ga nerijetko odvedu samo u začarani krug - brzog skidanja velikog broja kilograma, a zatim još bržeg vraćanja istih pa i još većeg povećanja težine nakon okončanja procesa.

Jedini zaista uspješni način

Samo rijetki shvate da se mršavljenje tako ne izvodi, da ljudski organizam nije mašina i da je daleko mudriji i lukaviji da bi ga se tako jednostavno moglo nadmudriti. Na sreću, milioni ljudi svoj radni vijek su posvetili rješavanju enigme funkcionisanja ljudskog organizma, pa tako danas skoro pa matematički tačno možemo izračunati kako, koliko i koliko vremena možemo smršati.

Centralni dio teme je riječ "kalorija", kao jedinica za energiju koja se najčešće koristi u svijetu fitnessa. Ukratko, svaka osoba ima svoj bazalni metabolizam - broj kalorija koje organizam troši tokom dana za najobičnije funkcije. Sve što se ishranom unese iznad tog potrebnog broja kalorija koji će biti sagoren, predstavlja kalorijski suficit i on vodi do nakupljanja rezervi energije u vidu masnih naslaga koje bi se mogle iskoristiti nekada kasnije. Kada je uneseni broj kalorija manji od bazalnog, radi se o kalorijskom deficitu i riječ je o početku procesa mršanja gdje se nedostajuća količina energije povlači iz naslaga u tijelu.

Mršavljenje bez gladovanja

Cijelim tim procesom življenja u kalorijskom deficitu moguće je kvalitetno upravljati mudrim odabirom hrane, tako da se izbjegava žestoki osjećaj gladi, a istovremeno smanjuju naslage sala. Vježbanje je fantastičan pomagač jer omogućava brži ulazak u kalorijski deficit čak i kada se rigorozno ne obara broj unesenih kalorija tokom dana.

Dakle, može se reći da cijeli proces "brušenja forme" prvenstveno polazi u kuhinji a zatim se nadograđuje u teretani. Profesionalci ga dodatno ubrzavaju pametnim odabirom najboljih suplemenata koji pomažu proces mršanja. Tako se posebno mogu istači suplementi koji imaju sposobnost da ubrzaju metabolizam, podižu nivoe energije i izdržljivosti na treninzima, potiču izbacivanje viška vode iz organizma i pojačavaju proces topljenja masnih naslaga.

Takvi dodaci ishrani mogu u mnogome olakšati i ubrzati ovaj svakako mukotrpni i dugotrajni proces koji iziskuje strpljenje.

Provjerite ponudu suplementa za mršavljenje i naručite ih online.

Prilikom kupovine čitaoci mogu ostvariti popust od 10% u FlexShop internet trgovini, samo trebaju koristiti promotivni kod: "FLEX10".

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Arat Hosseini: Najveća mlada fitness zvijezda

Već ima milione fanova

Arat Hosseini: Najveća mlada fitness zvijezda

Četverogodišnji iranski dječak Arat Hosseini, najveća je fitness senzacija na svijetu. Ovaj mali, nestvarno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Demi Lovato pokazala strije i celulit

I dalje volim sebe!

Demi Lovato pokazala strije i celulit

Demi Lovato širi pozitivne poruke o prihvatanju svog tijela i izgleda već godinama. Pjevačica je proteklih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Ošišao dreadlockse nakon 9 godina - majka u šoku

Suze radosnice

Ošišao dreadlockse nakon 9 godina - majka u šoku

Max je tinejdžer koji je počeo puštati kosu prije svoje desete godine života. Kada je dostigao dovoljnu...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Ovo su najljepše teretane na svijetu

Fitness luksuz i uživanje

Ovo su najljepše teretane na svijetu

Iako uređenost i luksuz fitness centara nemaju skoro pa nikakve veze sa samim uspjesima vježbača i njihovim...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)