Smršajte putem fizičkih aktivnosti koje nisu vježbanje - Body.ba

NEPA

Smršajte putem fizičkih aktivnosti koje nisu vježbanje

Piše: Body.ba

Ponedeljak, 06.06.2011.

Smršajte putem fizičkih aktivnosti koje nisu vježbanje

Kao dodatnu potrošnju kalorija također možete da iskoristite stepenice umjesto lifta, tokom pauze možete da prošetate, vaš auto možete da operete ručno.

Odlučili ste se da idete u teretanu tri puta dnevno i namjeravate teško raditi tih par sati provedenih u teretani. Naravno, poreći se ne može da činite sebi dobro, ali šta je sa onih preostalih 165 sati u sedmici? U ovom članku ćemo pokušati da vam pokažemo kako  pored vježbi u teretani možete voditi aktivan život i unaprijediti vaše zdravlje putem fizičkih aktivnosti koje nisu vježbe u teretani. Radi se o Non Exercise Physical Activity ili skraćeno NEPA.

Prethodne generacije su bile znatno aktivnije nego većina danas. Do smanjenja dnevne tjelesne aktivnosti doprinijele su pasivne zabave poput televizora, kompjuterskih igara, smanjena potreba za ručnim radom, povećanje broja automobila, kao i korištenje uređaja za štednju radne snage.
Mnogi od nas veći dio dana provedemo za stolom, u našim automobilima ili na kauču uz TV, tako da ona tri sata provedena u teretani sedmično neće biti dovoljna zamjena za aktivan životni stil prethodnih generacija. Smanjena količina dnevne aktivnosti u kombinaciji sa većom dostupnosti kalorične hrane predstavlja značajan faktor u problemu pretilosti širom svijeta. Naši apetiti ostaju nepromijenjeni iako su naše potrebe za kalorijama znatno smanjene.

Vaše tijelo je stvoreno da bude često aktivno i vaš želudac ( veličine oko 1 litar) je sposoban preraditi sve hranjive materije u gorivo potrebno za aktivan život. Problem je u tome što nismo aktivni kao što smo to nekada bili, i niko nije pronašao rješenje da reprogramira naše apetite. Svako značajno smanjenje unosa kalorija može da potakne glad, što znači da se metabolizam usporava, tjelesna temperatura spušta, razina gladi se povećava i potrošnja kalorija je umanjena.

Ako se smanjenim unosom kalorija prouzrokuje gladovanje, koja je to alternativa za svakoga ko želi održavati svoju tjelesnu  težinu i poboljšati zdravlje bez gladovanja? Odgovor je u fizičkoj aktivnosti, što jednostavno znači da se više krećete. Nije važno šta radite, samim povećanjem pokreta trošiti ćete više energije.

Ovaj oblik fizičkih aktivnosti koje radimo tokom dana ne bi trebale biti naporne i ne bi trebale biti zamjena za vaše redovne rutinske vježbe.  One se odnose na  one dodatne aktivnosti koje obavljamo koristeći svoje tijelo malo više nego je neophodno i tako stvaramo veći kalorijski deficit i tako nadoknadimo sve one sate provedene sjedeći.

Primjeri NEPA

Na primjer možete da izaberete šetnju umjesto vožnje (posebno ako su putovanja kraća od 1 km), vožnja bicikla umjesto vožnje autom (za putovanja kraća od 6 km), na putu za posao izađite par stanica prije iz autobusa i prošetajte ostatak puta. Ako možete uvijek se odlučite prije za stajanje nego za sjedenje, jer dok stojite trošite mnogo više energije. Kao dodatnu potrošnju kalorija također možete da iskoristite stepenice umjesto lifta, tokom pauze možete da prošetate, vaš auto možete da operete ručno. Zalijevajte vaš vrt posudom za zalijevanje cvijeća umjesto crijeva za polijevanje, poslije večere možete izvesti psa (ili djecu) u šetnju po susjedstvu. Dok ste u kupovini koristite korpu umjesto kolica, dok ste na poslu ustanite i krećite se (ne budite previše vezani za vaš sto), koristite svaku priliku da se krećete (protegnite se do sjedite za stolom ili dok gledate TV). Pokušajte da slobodno vrijeme provedete u nekoj aktivnosti kao što je odlazak na kuglanje sa prijateljima ili klizanje na ledu, što je uvijek bolje nego da slobodno vrijeme provedete ispred TV-a.  Sigurni smo da možete da se sjetite još mnogo drugih načina kako da unesete više aktivnosti u vaš dan.

Pokušajte sa malim povećanjem dnevnih aktivnosti, kao npr. da 10 minuta prije doručka hodate ili nakon večere i tako ostvarite cilj da bar 60 minuta dnevno provedete aktivno. Ne brinite te minute ne moraju da budu uzastopne, možete da ih uklopite tamo gdje vama odgovara. Svrha ovih aktivnosti jeste u tome da postane uobičajeno, da uvijek prije tražite načine da se više krećete i da manje sjedite. Do kraja godine ćete moći da primijetite da ste nekoliko kilograma lakši, sve to jer ste se potrudili da se malo više krećete tokom dana.

Od sad san vjerna stepenicama, lift koristim samo ako žurim ;-)

Pohvale za tekst!

- Chocolate

Utorak, 07.06.2011. 13:09,

Prijavi neprimjeren komentar


Ja dok nisam ovaj tekst nisam ni razmisljala o NEPA aktivnostima. vec mjesec dana sam pocela da primjenjujem ove savjete, to jeste vise setnje, hodanja, manje auta i tramvaja, lifta... smrsala sam 3 kg a da nisam ni osjetila. mislim da nije u pitanju gubitak vode, jer su i mjere manje.


- nepashica:-)

Nedelja, 24.07.2011. 21:05,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Arat Hosseini: Najveća mlada fitness zvijezda

Već ima milione fanova

Arat Hosseini: Najveća mlada fitness zvijezda

Četverogodišnji iranski dječak Arat Hosseini, najveća je fitness senzacija na svijetu. Ovaj mali, nestvarno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Demi Lovato pokazala strije i celulit

I dalje volim sebe!

Demi Lovato pokazala strije i celulit

Demi Lovato širi pozitivne poruke o prihvatanju svog tijela i izgleda već godinama. Pjevačica je proteklih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Ošišao dreadlockse nakon 9 godina - majka u šoku

Suze radosnice

Ošišao dreadlockse nakon 9 godina - majka u šoku

Max je tinejdžer koji je počeo puštati kosu prije svoje desete godine života. Kada je dostigao dovoljnu...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Ovo su najljepše teretane na svijetu

Fitness luksuz i uživanje

Ovo su najljepše teretane na svijetu

Iako uređenost i luksuz fitness centara nemaju skoro pa nikakve veze sa samim uspjesima vježbača i njihovim...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)