Može li bezglutenska dijeta pojačati performanse? - Body.ba

Dilema sportista

Može li bezglutenska dijeta pojačati performanse?

Piše: Body.ba

Ponedeljak, 17.10.2016.

Može li bezglutenska dijeta pojačati performanse?

"Bez glutena", fraza je s kojom se danas jako često susrećemo. Čak i neki profesionalni sportisti, za koje hrana predstavlja gorivo koje omogućava najbolje moguće performanse, dosta često prelaze na ovu dijetu, eliminišući gluten iz ishrane u želji za postizanjem još bolje funkcionisanje organizma. Zagovornici "bezglutenskog" stila života tvrde da takva promjena omogućava bolje osjećanje u koži, bolju probavu, te da jednostavno poboljšava sveukupne performanse.

Zbog toga, brojni su primjeri vrhunskih sportista, koji su čak i na proteklim Olimpijskim igrama, strogo držali bezglutensku dijetu, u nadi da će postići bolje rezultate na borilištima. Međutim, skeptici se pitaju zašto bi iko čiji organizam ne pokazuje netoleranciju prema glutenu posezao za jednom takvom dijetom, osim, recimo, placebo efekta. U nastavku ćemo pokušati upravo to razjasniti.

Osnovno o glutenu

Gluten je u stvari miks glutetnina i glijadinskih proteinskih molekula, koje se prvenstveno mogu pronaći u pšenici i srodnim žitaricama, kao što su ječam i raž. Taj "gluten", ljepljiva je supstanca koja daje hrani elastičnost i tako čini hljeb "napuhanim". On se često dodaje u hranu kao jeftin izvor proteina, te u umake i preljeve kao zgušnjivač.

Odustajanje od glutena nekima zaista pomaže

Garmin-Cervelo, profesionalni biciklistički tim, vozi još od 2008. godine pazeći na to da njegovi članovi u ishrani ne unose gluten, smatrajući da im to omogućava protuupalne efekte. Dok je kod alergičnih osoba ovaj efekat potpun, drugima placebo efekat zaista pomaže da poboljšaju performanse, a možda je to rezultat i same uređenije ishrane.

Sportisti kojima je dijagnosticirana celijakija, apsolutno će se osjećati bolje i uvidjeti poboljšanja, jer gluten kod njih izaziva imunološki odgovor koji oštećuje tanko crijevo. Stvar je u dijelovima zvanim "resice" koje unutar crijeva postaju ravne i gube sposobnost pravilnog apsorbovanja hranjivih tvari, iza čega se kao rezultat javlja umor, anemija, pa čak i osteoporoza. Sve to ima ogroman uticaj na sportske performanse.

Provjera stvarne tolerantnosti

Svako ko pati od simptoma koji se mogu pripisati glutenu, trebao bi se testirati na celijakiju, hroničnu gastroenerološku bolest o kojoj se jako malo govori i također malo zna, a koja pogađa jednu od 133 osobe. Testovi se vrše preko krvi i pljuvačke, ali zbog različitih nivoa osjetljivosti, zlatni test je u stvari tromjesečno držanje bezglutenske dijete i praćenje promjena.

Iako celijakija, kao što smo naveli, pogađa 1 od 133 osobe, čak jedna od pet osoba koje nemaju to zdravstveno stanje, ima neki stepen osjetljivosti na gluten. Dio problema je prema mišljenju stručnjaka, to što se danas pšenični proizvodi jedu 50 puta više nego što je to bio slučaj prije 70 godina.

Tajna maksimalnih performansi

Dok su za neke ljude negativni efekti glutena potpuno očigledni, u vidu: vjetrova, nadutosti, zatvora, proljeva, pa i depresije, hroničnog umora, migrena, lošeg imuniteta, psorijaze i hipotireoze, te unošenje takve hrane djeluje kao sipanje benzina na vatru, kod drugih ne nose nikakve vidljive promjene.

Ipak, i ljudi koji nemaju problema s glutenom obično postižu bolje rezultate tokom dijete zbog toga što se obično više fokusiraju na hranu bogatu nemasnim mesom i ribom, na dosta povrća i voća, te na žitarice koje ne sadrže gluten. Upravo u ovome obično leži i sam razlog pomaka nabolje - sveukupna kvalitetnija ishrana, koja stoji u direktnoj korelaciji sa sportskim performansama tijela.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Evo šta je Audrey Hepburn jela svaki dan

Filmska i modna ikona

Evo šta je Audrey Hepburn jela svaki dan

Audrey Hepburn je ikona iz više razloga. Ne samo da je bila nadarena, da je bila dobitnica Oscara i posvećeni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>I Victoria's Secret anđeli se bore s kilogramima

Bridget Malcolm

I Victoria's Secret anđeli se bore s kilogramima

Mnogima zvuči nevjerovatno da kroz slične probleme s kilograma uopšte mogu prolaziti i neki od najuspješnijih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Šta se dogodi kada pijete 10 limenki cole dnevno?

Pio i bilježio promjene

Šta se dogodi kada pijete 10 limenki cole dnevno?

George Prior je 50-godišnji otac dvoje djece koji je cijelom svijetu želio jednom za sva vremena tačno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Tjestenina sa sosom je obrok najvećeg šampiona

Šampionski obrok

Tjestenina sa sosom je obrok najvećeg šampiona

Tjestenina je jedan od najlakših izvora ugljikohidrata za varenje koji sa sobom nosi ogromnu kalorijsku...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)