Supruga ukrajinskog predsjednika zalagala se za zdraviju ishranu svog naroda, a onda je počeo rat

Nije to ni slutila

Za škole u Ukrajini krajem prošle godine pokrenuta je web stranica posvećena zdravoj prehrani, koja ima za cilj pružiti djeci, roditeljima i učiteljima vitalne informacije o prehrani.

Supruga ukrajinskog predsjednika zalagala se za zdraviju ishranu svog naroda, a onda je počeo rat

Prije nego će Ukrajinu zadesiti nesretna sudbina i ruska invazija, u ovoj zemlji napravljena je web stranica naziva Znaimo, odnosno "mi znamo šta jedemo", što je dio širokog preoblikovanja sustava škole prehrane koji se u Ukrajini odvija na incijativu i pod pokroviteljstvom Olene Zelenske, prve dame Ukrajine.

Olena je supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskyog, trenutno jedne od centralnih sportskih figura jer ovaj 44-godišnjak vodi zemlju koja se brani od Rusa već pet dana.

Zelensky je 2019. pobijedio na predsjedničkim izborima, a najveći dio njegove kampanje navodno je financirao jedan od najbogatijih i najkorumpiranijih ukrajinskih oligarha, Igor Kolomoisky. Scenarij koji je rijetko ko mogao predvidjeti, Zelenskyy je sada vođa zemlje u središtu rata u Evropi i u opasnosti od mogućeg atentata dok je Rusija odlučila pokrenuti invaziju na zemlju u četvrtak u jutarnjim satima.

Zelenskyy je prije četiri godine bio jedan od najpoznatijih TV komičara, te je glumio u satiričnoj TV emisiji.

Prije svega toga, dok je u Ukrajini život još bio normalan i dok se još nije ni slutilo da će doći do rata, supruga ukrajinskog predsjednika govorila je o formiranoj stranici i želji da se ljudi u Ukrajini zdravije hrane.

"Naš cilj je više od promjene školskog jelovnika. Želimo promijeniti prehrambene navike Ukrajinaca. To se, naravno, ne radi za jedan dan ili čak godinu dana. Ali neko mora početi. Neka to budemo mi", rekla je Olena Zelenska.

Portal nudi i kartice s receptima i preporučene jelovnike za škole, informacije o prehrani djece s posebnim prehrambenim potrebama, te video vodiče o suvremenim oblicima školske prehrane i implementaciji sustava analize opasnosti i kritične kontrolne tačke (HACCP) koji osigurava sigurnost hrane.

Poseban odjeljak za roditelje nudi materijale koji im pomažu da bolje razumiju zdravu prehranu, važnost raznovrsne prehrane i rizike uzrokovane nezdravom prehranom i pretilošću. Odjeljak sadrži i savjete kako pomoći djeci da se naviknu na zdravu prehranu.

Osim toga, odjeljak koji sadrži materijale za obuku i informativne listove bit će koristan i učenicima i nastavnicima, pomažući im da nauče više o zdravoj prehrani kroz svakodnevne školske predmete.

Znaimo je zajednički projekt ukrajinskih vladinih agencija, međunarodnih partnera, ukrajinskih nevladinih organizacija i poduzeća.

Web stranicu su zajednički razvili Ministarstvo obrazovanja i znanosti, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo gospodarstva, Državna služba Ukrajine za sigurnost hrane i zaštitu potrošača, stručnjaci za podršku reformi MES-a i Centar za javno zdravstvo Ukrajine.

Podršku razvoju web stranice pružili su Dječji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) u Ukrajini, švicarsko-ukrajinski projekti DECIDE i Act for Health, Udruga nutricionista Ukrajine i tim Ievgena Klopotenka. SoftServe je djelovao kao IT partner.

2019. godine, na inicijativu prve dame Olene Zelenske, pokrenuta je reforma sustava školske prehrane.

Tokom 2020. godine izvršene su potrebne zakonske izmjene – naime, odobreni su ažurirani Sanitarni propisi i novi higijenski uvjeti za proizvodnju i promet hrane u školama te izrađene smjernice za nabavu i smjernice za korištenje HACCP sustava.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak