Istraživanje koje je trajalo pune dvije decenije i koje je uzelo u obzir podatke iz 195 država svijeta, dovelo je do zaključka da je čak 20 posto smrti povezano sa lošom ishranom.
Iza 20 posto smrtnih slučajeva stoji loša ishrana
Zastrašujući podaci
To u brojevima znači da samo tokom jedne godine zbog loših dijetalnih navika strada 11 miliona ljudi širom Planete, a do tog zaključka su došli istraživači na Washington univerziteta u SAD-u.
"Ljudi su, neovisno o dobi, spolu, zemlji prebivališta i društveno-ekonomskom statusu, u određenoj mjeri pogođeni lošim prehrambenim navikama. Nizak unos zdrave hrane i visok unos nezdrave glavni je uzrok smrtnosti u mnogim zemljama“, objasnila je koautorica istraživanja dr. Ashkan Afshin.
U naučnom članku kog je objavio list "The Lancet", navodi se i to da nijedna regija svijeta nije čista od pomenutog problema, te da na svakom kontintentu postoji manje ili više alarmantan problem nezdrave ishrane.
Polja u kojima se globalno gledano pravi najveći promašaj, vezana su za preporučene dnevne količine unosa cjelovitih žitarica i orašastih plodova, koji se unose tek u 23, odnosno 12 posto od potrebnih količina.
Najzdravija ishrana je i prema ovom istraživanju mediteranska, koja ljubiteljima ribe, maslinovog ulja, povrća i voća, pruža najzdraviji životni vijek.