Kreativni načini da iskoristite ostatke hrane

Nemojte bacati hranu

Bacanje hrane ne samo da je loše za naš novčanik, već doprinosi i klimatskim promjenama. Ipak, postoje metode koje nam mogu biti korisne da zaustavimo rasipanje hrane. Body.ba vam u nastavku objašnjava kako da iskoristite hranu prije nego što je bacite. Ovako ćete uštedjeti novac, smanjiti otpad i minimizirati utjecaj koji imate na okoliš:

Kreativni načini da iskoristite ostatke hrane

Kora lubenice

Lubenica je idealna ljetna grickalica, a njena kora se često baca. Međutim, kora se može sačuvati i koristiti kao hrskava grickalica. Možete je staviti u mješavinu sirćeta, vode, šećera i soli, te držati u zamrzivaču dok ona ne bude spremna za grickanje. U smjesu možete dodati i druge začine, poput đumbira, cimeta, bibera i slično.

Napravite bruskete od starog hljeba

Ako u kući imate pecivo koje duže stoji tu, nema potrebe da ga bacate. Umjesto toga, iskoristite ga za pripremu domaćih brusketa. Za početak izrežite pecivo na kockice, te prelijte maslinovim uljem i začinima po želji, poput ružmarina, crnog bibera ili bijelog ruka. Zatim rasporedite kockice i pecite ih 10-15 minuta na 205 ° C dok ne postanu hrskave.

Stabljike lisnatog zelenila

Lisnato povrće poput kelja ima vlaknaste stabljike koje mnogi bacaju. Međutim, možete ih sačuvati i nasjeckati na sitne komade, te pržiti s malo maslinovog ulja i začina. Osim što ćete bacati manje hrane, lisnato zelenilo će vam pružiti obrok prepun hranjivih sastojaka.

Sačuvajte lišće repe, mrkve i rotkvice

Većina ljudi baca lišće mrkve, rotkvice i repe. Ovo povrće je jestivo i hranjivo, te izuzetno svestrano, te ga možete dodati različitim receptima. Dodajte listove u salatu, supu ili humus.

Talog kafe kao đubrivo

Talog kafe je odlično prirodno gnojivo za biljke, te dodaje organski materijal u tlo kako bi se ubrzao rast. Talog kafe je također koristan za privlačenje glista, koje poboljšavaju zadržavanje vode. Pospite talog oko biljaka, ali nemojte pretjerati.

Umutite pekmez od kore voća

Umjesto da bacate koru voća, poput kore jabuke ili narandže, možete iskoristiti ove ostatke za pripremu ukusnog džema. Jednostavno kuhajte koru u vodi 25-40 minuta. Procijedite koru i kuhajte tečnost na jakoj vatri, te joj dodajte šećer i limunov sok prije nego što stavite džem u staklenku.

Sačuvajte kore od citrusa za osvježenje zraka

Kora citrusa je izvrstan dodatak domaćim osvježivačima zraka jer odlično upija mirise. Kora grejpa, limete ili narandže u kombinaciji s morskom soli, začinima i esencijalnim uljima može biti odličan osvježivač vazduha.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak