Da sa soli u hrani ne treba pretjerivati govore rezultati brojnih istraživanja usmjereni na niz uticaja od zadržavanja vode u organizmu i otežavanju rada bubrega pa na dalje. Posljednje istraživanje provedeno od strane njemačkih naučnika dokazalo je da veća količina soli u ishrani ubija veoma važnu bakteriju koja se nalazi u probavnim ogranima.
Mnogo slana hrana ubija dobru bakteriju u probavi
Još jedan dokaz protivRiječ je o bakteriji laktobaktilus, a koja se inače unosi kroz fermentiranu hranu kao što su jogurt, sir i kiseli kupus, a njena funkcija je pružanje zaštite od nekoliko bolesti.
Uklanjanjem te bakterije, organizam ostaje nezaštićen i upravo se to događa kod osoba koje konzumiraju previše soli u svojoj ishrani.
U Centru za molekularnu medicinu u Berlinu istraživanje je prvo provedeno nad miševima kod kojih je slana hrana izazvala izumiranje laktobaktilus bakterije u probavnim ogranima, da bi kasnije identično postignuto i kod grupe ljudi nad kojom su vršena istraživanja.
Dvanaest zdravih muškaraca je svakoga dana unosilo 6 grama soli u trajanju od dvije sedmice, a pomenuta bakterija je nakon toga eliminisana iz probavnog sistema.
Problem je u tome što se za laktobaktilus veže posljedica koja se uvidjela nad samim ispitanicima, koji su imali povećan krvni pritisak i veći broj TH17 ćelija tokom povećane konzumacije soli.