Mnogo slana hrana ubija dobru bakteriju u probavi

Još jedan dokaz protiv

Da sa soli u hrani ne treba pretjerivati govore rezultati brojnih istraživanja usmjereni na niz uticaja od zadržavanja vode u organizmu i otežavanju rada bubrega pa na dalje. Posljednje istraživanje provedeno od strane njemačkih naučnika dokazalo je da veća količina soli u ishrani ubija veoma važnu bakteriju koja se nalazi u probavnim ogranima.

Mnogo slana hrana ubija dobru bakteriju u probavi
Foto: Unsplash

Riječ je o bakteriji laktobaktilus, a koja se inače unosi kroz fermentiranu hranu kao što su jogurt, sir i kiseli kupus, a njena funkcija je pružanje zaštite od nekoliko bolesti.

Uklanjanjem te bakterije, organizam ostaje nezaštićen i upravo se to događa kod osoba koje konzumiraju previše soli u svojoj ishrani. 

U Centru za molekularnu medicinu u Berlinu istraživanje je prvo provedeno nad miševima kod kojih je slana hrana izazvala izumiranje laktobaktilus bakterije u probavnim ogranima, da bi kasnije identično postignuto i kod grupe ljudi nad kojom su vršena istraživanja.

Dvanaest zdravih muškaraca je svakoga dana unosilo 6 grama soli u trajanju od dvije sedmice, a pomenuta bakterija je nakon toga eliminisana iz probavnog sistema.

Problem je u tome što se za laktobaktilus veže posljedica koja se uvidjela nad samim ispitanicima, koji su imali povećan krvni pritisak i veći broj TH17 ćelija tokom povećane konzumacije soli.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak